Pečené holuby na Sklabinskom hrade – tip na výlet

5a Sklabinský hrad sa postupne rekonštruuje. Foto: OZ Donjon

SKLABIŇA – Pečené holuby vám síce nebudú padať rovno do úst ani na Sklabinskom hrade, ale ak ho navštívite napríklad počas podujatia Chute hradnej kuchyne, tak si na tejto už od stredoveku obľúbenej delikatese môžete pochutnať.

Hrad Sklabiňa vlastní od roku 2020 občianske združenie Donjon, ktoré sa ho snaží zachrániť, postupne ho rekonštruuje, ale každoročne tu organizuje aj niekoľko podujatí. Jedným z nich sú práve Chute hradnej kuchyne (8. júla). Pri tejto príležitosti pripraví OZ Donjon znovu špeciálne menu hradných pánov, ale aj výber toho, ako sa stravovali vojaci a poddaní.

https://zilina.standard.sk/3059/jeden-z-najvacsich-kostolov-na-slovensku-ma-novy-oltar

„Z dejín hradu poznáme viacero historických gastro záznamov. Ponúkneme jedlá, ktoré sú inšpirované receptami spred niekoľkých storočí. Napríklad aj pečené holuby s čiernou omáčkou. Pripravíme viac druhov jedál (divina, hovädzina, polievky, krúpová kaša so škvarkami, chlebové placky, dezerty a pod.). Návštevníci si budú môcť jedlo kúpiť, ale pôjde o limitovaný počet,“ povedal pre Žilinský Štandard kultúrny manažér hradných aktivít a člen OZ Donjon Miroslav Eliáš.

https://zilina.standard.sk/3111/biobanka-bude-stat-pri-slovenskej-narodnej-kniznici-1-cast

Druhým väčším podujatím počas letných prázdnin budú Sklabinské hradné slávnosti (19. augusta) s atraktívnym programom vrátane ukážok šermiarskych súbojov. No milovníci hradu, kultúry a histórie nemusia čakať dovtedy, môžu si ho pozrieť kedykoľvek a navštíviť aj dve expozície, ktoré sa nachádzajú v hradnom areáli. Jedna je v severnej bašte po poslednom kastelánovi s názvom Memory 1944 a druhá hlavná je vo veľkej sídelnej budove.

„Sme otvorení každý deň a celý rok. V cene lístka (dospelí 5 eur, ZŤP 3 eurá) je zahrnutá aj návšteva oboch expozícii. Výťažok zo vstupného ide na rekonštrukciu hradu, ktorý opravujeme bez štátnych dotácií a príspevkov z eurofondov. Je to ťažšie, ale takto aspoň nie sme vazalmi nikoho,“ podotkol pre Žilinský Štandard predseda OZ Donjon Michal Svateník.

Ako ešte dodal šéf tohto občianskeho združenia, Sklabinský hrad je jediný na Slovensku, v kategórii zrúcanín obnovovaných prostredníctvom obč. združení, kde sa trvalo žije 365 dní v roku. Práca na tomto hrade nie je iba o nekončiacom murovaní a jeho zachraňovaní, ale spočíva aj v každodennej starostlivosti o hospodárstvo – stádo kôz, dojenie mlieka, výroba syra, príprava sena a zásob krmiva na zimu. Príprava a rúbanie dreva, kosenie trávy, hrabanie sena a lístia, zabezpečovanie prevádzky pokladne, suvenírov a dvoch expozícií. Je to práca v každom ročnom období.

Celý hradný areál s oboma expozíciami sa oplatí vidieť. Môže to byť pre vás osvieženie historických vedomostí. Sklabinský hrad, ktorého história sa začala písať v 13. storočí, mal počas svojej existencie viacero majiteľov. Najdlhšie ho vlastnil rod Révayovcov (od roku 1526 až do prvej sv. vojny). Počas druhej sv. vojny ho v roku 1944 vypálili nemeckí nacisti a potom s nástupom socializmu začal chátrať.

Hrad má okrem histórie bohatú aj geológiu. Aj o tom sa v expozíciách dozviete.

Sklabinský hrad (626 m n. m.) sa nachádza nad obcou Sklabinský Podzámok a je to 9 km od Martina.


Ďalšie články