Priznanie Zuckeberga: Pod tlakom som cenzuroval pravdu

Snímka obrazovky 2023-06-11 o 14.00.04 Šéf spoločnsoti Meta Mark Zuckerberg. Foto: Twitter

ŽILINA – Šéf spoločnosti Meta Mark Zuckerberg uviedol, že „vedecký establishment“ požiadal sociálnu sieť Facebook, aby cenzurovala príspevky o covide-19, ktoré sa nakoniec ukázali ako „pravdivé alebo sporné“. 

Zuckerberg to povedal vo štvrtkovej epizóde podcastu Lex Fridman Podcast, na ktorý upozornil spravodajský server Fox News. V podcaste sa mimo cenzúry počas covidu hovorilo aj o metaverse alebo o duševnom zdraví v spojení so sociálnymi sieťami. Informovala o tom česká stránka echo24.cz.

O cenzúre prehovoril v reakcii na snahu o zastavenie šírenia tzv. dezinformácií na sociálnych sieťach, ktorá podľa neho môže byť „ošemetná“. „Takýto obsah nemusí byť škodlivý. Budete niekoho cenzurovať len za to, že sa mýlia, pokiaľ z toho, čo robí, nevyplýva žiadna škoda?“ spýtal sa teraz rečnícky Zuckerberg.

Šéf Mety uviedol aj konkrétny prípad, kedy k takej cenzúre došlo. „Vezmite si niektoré veci okolo covidu na začiatku pandémie, keď bol naozaj strach o zdravie ľudí. Nebol ale čas plne overiť množstvo vedeckých predpokladov a bohužiaľ si myslím, že mnoho establishmentu v tejto veci tak trochu pochybovalo o mnohých faktoch,“ povedal zakladateľ Facebooku.

V rozhovore ďalej poznamenal, že ho tento „vedecký establishment“ povzbudzoval k presadzovaniu „pochybných faktov“ a že žiadal o „cenzúru množstva vecí, ktoré sa spätne ukázali ako sporné alebo pravdivé“. Kvôli tomu sa Zuckerberg posťažoval, že Facebooku klesla dôveryhodnosť u ľudí. „Skutočne to podkopáva dôveru,“ povedal.

Zuckerberg v roku 2021, kedy bola pandémia v plnom prúde, uviedol v rozhovore pre CBS, že Facebook odstránil zhruba 18 miliónov príspevkov obsahujúcich dezformácie o koronavíre. „Ak na platforme vidíme škodlivé dezinformácie, odstránime ich. Je to proti našej politike,“ vyhlásil vtedy šéf Mety s priznaním, že si je vedomý toho, že systém odstraňovania takýchto príspevkov nie je dokonalý.


Ďalšie články