Tip na výlet. Dvojkolesový tátoš z obrieho sveta

ys781jzr Obrovský drevený bicykel, aký nenájdete hocikde. Foto: Turčianska záhradka

MARTIN – Ak si chcete osedlať svojho dvojkolesového tátoša a neviete sa rozhodnúť pre trasu, akú zvoliť, máme pre vás tip. Skúste cyklojazdu z Martina do Socoviec, na ktorej nájdete niekoľko zaujímavých atrakcií.

Prvou atrakciou je tzv. tankodrom nad mestom Martin pod Martinským hoľami. Cesta je síce tanková (hrubé mačacie hlavy, betón, miestami asfalt), ale na horských a trekingových bicykloch to v pohode dáte. Z Martina je to na prvý kopec na zvolenej trase celkom sýte stúpanie, kde sú miestami úseky, ktoré majú gradient až okolo 15 percent. Po klesaní sa dostanete na prvú vyhliadku nad obcou Bystrička, odkiaľ máte Martin ako na dlani a kde sa môžete pokochať aj výhľadom na Malú a Veľkú Fatru.

Potom sa tankodromom dostanete do blízkosti obce Trebostovo, nad ktorou je ďalšia rozhľadňa s peknými výhľadmi na okolitú kotlinu.

Keď sa tankodrom skončí, plynule sa napojíte na cestičku do Trnova, kde si to po hlavnej ceste nasmerujete do Valče.

V tejto obci odbočíte doľava na Penzión Brčná v Slovianskej doline a po dvoch kilometroch znovu odbočíte doľava na novú cyklotrasu do Kláštora pod Znievom.

Stúpanie v lese so sklonmi nad 12 percent vás trochu vyžmýka, ale to, čo uvidíte na vrchole, to vás dostane. Spadne vám sánka. Taký obrí drevený bicykel nemá doma ani Peter Sagan. Táto oddychová zóna s megabikom, na ktorom si môžete posedieť, urobiť si fotku a pod., je veľkou atrakciou pre cyklistov.

Potom nasleduje zjazd po lúke, ktorá vás dovedie až ku známej ,,hôrdačke“ a megalavičke. Z oboch týchto miest sú krásne výhľady na Zniev a Kláštor pod Znievom, odkiaľ to do Socoviec nie je ďaleko a po hlavnej ceste ste tam pomerne rýchlo.

V Socovciach sa vydajte smerom na kostol a popri ňom sa cez stúpanie (prvá asfaltová časť má 12 percent, druhá terénna časť dosahuje maximum 20 percent) dostanete na vrch Stráže, kde je vysielač.

Z tohto krásneho miesta sú úchvatné výhľady na Turčiansku záhradku. Naspäť môžete zvoliť šetrnejší, kratší variant a ísť do Martina zo Socoviec cez Laskár, Benice a Príbovce.


Ďalšie články