MIMORIADNA SPRÁVA: Tri medvede sa opäť objavili na ružomberskom cintoríne

pohyb-medveda FOTO: Obec Stráňavy, ilustračné

RUŽOMBEROK – Napriek tomu, že v minulom období sa Zásahovému tímu pre medveďa hnedého „Západ” Štátna ochrana prírody SR podarilo na mestskom cintoríne v Ružomberku odchytiť a usmrtiť dvoch medveďov, problémy s ich návštevami v blízkosti ľudských obydlí úplne nevymizli.

Opätovné návštevy medveďov hlásia z Bieleho Potoka a ďalšie pravdepodobne tri jedince boli spozorované aj v blízkosti ružomberského cintorína. „O situácii je informovaný zásahový tím, ktorý situáciu monitoruje a podniká opatrenia,“ informuje vedenie mesta Ružomberok.

Mesto v spolupráci so zásahovým tímom a Mestskými lesmi Ružomberok pracujú na umiestnení elektrického ohradníka na mestský cintorín. V tieto dni odstraňujú Technické služby Ružomberok náletové a iné dreviny v časti, kde bude inštalovaný viac ako 200-metrový plot.

Mesto upozorňuje obyvateľov Ružomberka, aby zvýšili opatrnosť a správali sa zodpovedne. Stále platia preventívne opatrenia, ktoré samospráva prijala na zvýšenie bezpečnosti obyvateľov. Mestský cintorín, ktorý bol doteraz prístupný nepretržite, je vo večerných hodinách od 19:00 do 8:00 uzatvorený.

V lokalitách, kde vyčíňajú medvede, je posilnená činnosť hliadok Mestskej polície. Medvede lákajú na hroby sviece, ktoré majú podľa rozboru v sebe prímes hovädzieho a bravčového loja. „Žiadame preto návštevníkov cintorína, aby ich do odvolania nepoužívali. V prípade, ak to nie je úplne nevyhnutné, je potrebné obmedziť návštevu cintorína v neskorých večerných a skorých ranných hodinách,“ varuje mesto.


Ďalšie články