Zuzana s Paťkou skončili pod vlakom. Verejnosť obviňuje sociálny systém

tragédia_vlak_nestastie_liptov ZDROJ: FB, polícia

BEŇADIKOVÁ – Tragédia, ktorá sa odohrala počas víkendu na železničnej trati pri Beňadikovej, hlboko zasiahla celé Slovensko. Matka s dcérkou prišli o život po tom, ako ich zrazil vlak.

Táto smutná udalosť otriasla nielen rodinou a blízkymi, ale aj celou obcou Beňadiková, kde obe veľmi dobre poznali a mali radi. Zuzana a jej 8-ročná dcérka Paťka boli podľa miestnych obyvateľov slniečka, ktoré rozdávali radosť všetkým okolo seba.

Ich strata je obrovskou bolesťou pre celú dedinu. K nehode došlo v sobotu. Na miesto sa okamžite dostavili záchranné zložky a tím posttraumatickej intervenčnej starostlivosti. Polícia zatiaľ nezverejnila bližšie informácie o priebehu vyšetrovania vzhľadom na citlivosť prípadu.

Žilinskému Štandardu sa podarilo skontaktovať s blízkou rodinou, ktorá nám opísala situáciu, s ktorou Zuzana musela zápasiť. „Jej dcérka bola vážne chorá, bola úplne ležiaca. Starostlivosť o ňu bola 24 hodín. Snažili sme sa im vždy pomôcť, ako sa len dalo. Zuzka to však zrejme psychicky neuniesla,“ vraví člen rodiny.

Obec Beňadiková sa ponorila do obrovského smútku. Starosta obce na sociálnu sieť zverejnil srdcervúce slová. „Zuzka a Paťka boli nielen našimi spoluobčiankami, ale aj našimi blízkymi osobami, našimi slniečkami, s ktorými sme sa denne stretávali a ktoré sme mali radi. Veľmi ťažko sa hľadajú akékoľvek slová, v hrdle máme hrču a slzy sa nám tisnú do očí,“ píše sa na sociálnej sieti obce.

Okrem toho sa obec rozhodla rodine finančne pomôcť a zriadili transparentný účet. Ostali totiž dve polosiroty: dcérka 9-ročná Lucka a synček 5-ročný Šimonko. Vyzbierané financie tak budú použité na ich podporu.

Na sociálnych sieťach sa rozprúdila búrlivá diskusia, v ktorej mladú mamičku odsudzovali, no iní zasa písali, aby sa na daný problém upozorňovalo, aby ich smrť nezostala nepovšimnutá.

Tragédia zasiahla aj prezidentku Zuzanu Čaputovú, ktorá na sociálnej sieti vyjadrila rodine sústrasť. „Myslím na pani Zuzanu, ktorá v náručí so svojou dcérkou ukončila ich životy. Myslím na bolesť, ktorú musela zažívať, a to až tak, že ju nedokázala uniesť. S myšlienkami som s ich rodinou, priateľmi a aj smútiacimi obyvateľmi obce Beňadiková, ktorým vyjadrujem úprimnú sústrasť,“ píše prezidentka.

Vyčerpanie, chudoba, nemožnosť nájsť si zamestnanie, zápasy o príspevky, ktoré aspoň trochu uľahčia život, ťažkosti pri umiestňovaní detí do školy či škôlky, sociálna izolácia a stigma. „To je realita životov množstva rodičov s deťmi so zdravotným znevýhodnením, s ktorými sa u nás stretávam. Tragédia na Liptove musí byť naozaj mementom, že rodiny s deťmi so zdravotným znevýhodnením potrebujú od nás ďaleko väčšiu podporu a pozornosť,“ dodáva prezidentka Čaputová.

Nám sa podarilo nájsť mamičku, ktorá už 11 rokov vychováva svojho 11-ročného autistického synčeka Romanka. Ako nám sama povedala, je dôležité mať okolo seba dobrých ľudí, ktorí vám pomôžu a hlavne, ktorí budú stáť pri vás. Problém však vidí v súčasnej štátnej legislatíve.

„Na Slovensku chýba väčšia podpora pre rodiny s ťažko zdravotne postihnutými deťmi, podporné skupiny, terapie aj pre rodičov, ale hlavne DSS alebo služby, kde by sa nečakalo na pomoc roky v poradovníku, ako je to teraz. Mamička, ktorá skočila pod vlak aj so svojou ležiacou dcérkou, spravila niečo pre nás nepochopiteľné. Pre ňu to bolo zrejme jediné možné východisko,“ povedala nám Simona Galbavá, ktorá sa okrem iného venuje postihnutým deťom.

Ako tvrdí, tam, kde si má štát vážiť svojich občanov, tak ich odsúva do úzadia, pretože to nie je dobrý biznis. „Nikto nehovorí o tom, ako sa cítia ženy, keď majú inak obdarené dieťa. Nikto nehovorí o tom, že sme často na pokraji svojich síl. Preto vás prosím, ľudia, neodsudzujte konanie ľudí, ak neviete, čím všetkým si musela Zuzka prejsť,“ uzatvára Galbavá.

Pohreb mladej Zuzany a jej a Paťky nebude verejný a rozlúčia sa s nimi len v kruhu najbližších.


Ďalšie články