Tragickú zrážku s vlakom neprežila matka s dcérou. Na Paťku si v dojemnom videu spomína škôlka

BEŇADIKOVÁ – Špeciálna materská škola internátna v Liptovskom Jáne zverejnila na svojom Facebooku dojemné video na pamiatku Paťky, ktorá tragicky zahynula pod kolesami vlaku aj so svojou mamou.

Paťka bola žiačkou tejto škôlky a jej smrť zasiahla všetkých. V príspevku škola zdieľala fotky Paťky vo forme krátkeho videa s krásnym úsmevom a pridala dojemný text, v ktorom spomína na jej veselosť, lásku k životu a energiu, ktorú šírila okolo seba.

Materská škola vyjadrila úprimnú sústrasť pozostalým a Paťke venovala pekné spomienky. Smrť Paťky je hlboko tragická a je ťažké nájsť slová útechy. Jej pamiatka však bude žiť v srdciach jej blízkych a všetkých, ktorí ju poznali.

Vedenie škôlky sa zmohlo len na pár slov. „Len veľmi, veľmi ťažko sa v takýchto chvíľach hľadajú slová… Preto z úcty k Paťkinej pamiatke – len tichá spomienka. Odpočívaj v pokoji, dievčatko naše,“ píše škôlka na sociálnej sieti.

Takto si na malú Paťku spomína škôlka, ktorú navštevovala. VIDEO: Špeciálna materská škola internátna L. Ján

Rodina je z tragickej udalosti stále užialená a plače nad oboma zhasnutými životmi. „Paťka bola slniečko, ktoré rozžiarilo každý deň. Jej úsmev a energia boli nákazlivé a jej láska k životu bola inšpiráciou pre nás všetkých. Je to pre nás veľmi ťažké. Zuzka bola tiež milá a láskavá žena, no jej trápenie si nevieme ani len predstaviť,“ prezradila pre Žilinský Štandard rodinná známa.

Žilinskému Štandardu sa podarilo skontaktovať s blízkou rodinou, ktorá nám opísala situáciu, s ktorou Zuzana musela zápasiť. „Jej dcérka bola vážne chorá, bola úplne ležiaca. Starostlivosť o ňu zahŕňala 24 hodín. Snažili sme sa im vždy pomôcť, ako sa len dalo. Zuzka to však zrejme psychicky neuniesla,“ vraví člen rodiny.

Tragická udalosť sa stala v sobotu 10. 3. na vlakovom úseku Liptovský Hrádok – Liptovský Mikuláš. Pred prichádzajúci vlak sa postavila matka Zuzana s dcérou Paťkou v náručí. Náraz obe neprežili.

Síce sa na miesto nehody okamžite dostavili všetky záchranné zložky, policajné hliadky a tím posttraumatickej intervenčnej starostlivosti Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline, ich záchrana však už nebola možná.

Tragédia zasiahla nielen obec Beňadikovú, odkiaľ pochádzali, ale aj celé Slovensko. Na sociálnych sieťach sa rozprúdila búrlivá diskusia, v ktorej mladú mamičku odsudzovali, no iní zasa písali, aby sa na daný problém upozorňovalo, aby ich smrť nezostala nepovšimnutá.

„Na Slovensku chýba väčšia podpora pre rodiny s ťažko zdravotne postihnutými deťmi, podporné skupiny, terapie aj pre rodičov, ale hlavne DSS alebo služby, kde by sa nečakalo na pomoc roky v poradovníku, ako je to teraz. Mamička, ktorá skočila pod vlak aj so svojou ležiacou dcérkou, spravila niečo pre nás nepochopiteľné. Pre ňu to bolo zrejme jediné možné východisko,“ povedala nám Simona Galbavá, ktorá sa stará o svojho 11-ročného autistického syna Romanka.

Obec Beňadiková sa ponorila do obrovského smútku. Starosta sa rozhodol rodine finančne pomôcť a zriadili transparentný účet. Ostali totiž dve polosiroty: dcérka 9-ročná Lucka a synček 5-ročný Šimonko. Vyzbierané financie tak budú použité na ich podporu.


Ďalšie články