Ružomberok sa ocitol v ohrození. Mesto vyhlásilo mimoriadnu situáciu

medvede_les_pixabay ilustračné foto: pixabay

RUŽOMBEROK – Krízový štáb Okresného úradu v Ružomberku vyhlásil dnes, 21. marca, mimoriadnu situáciu z dôvodu zvýšeného výskytu medveďa hnedého v zastavaných územiach miest a obcí a v ich bezprostrednom okolí.

Občanov mesta a jeho okolia vedenie mesta prosí o zvýšenie opatrnosti najmä v ranných a večerných hodinách vo svojom okolí. Na základe rozhodnutia krízového štábu bude posilnená hliadková činnosť Zásahového tímu pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody a policajného zboru, a to najmä v oblastiach so zvýšeným výskytom medveďa hnedého – vo Vlkolínci, na Gejdáku, v Malých Tatrách, Hrabovskej Doline a v oblasti mestských cintorínov.

Vyhlásenie mimoriadnej situácie spôsobenej výskytom synantropných jedincov medveďa hnedého v 19 okresoch schválila Vláda SR na svojom rokovaní v stredu 20. marca. „Cieľom opatrenia je posilnenie hliadkovacej činnosti zainteresovaných zložiek tak, aby sa predchádzalo ohrozeniu života a zdravia obyvateľov v prípade výskytu medveďa,“ uviedol pre Žilinský Štandard hovorca mesta Ružomberok Vladimír Miškovčík.

Vyhlásenie mimoriadnej situácie reaguje na nárast počtu konfliktných situácií medveďa hnedého s človekom v dôsledku vysokého a neregulovaného počtu jedincov v rizikových oblastiach Slovenska.

Na vzniknutú situáciu v súvislosti s výskytom medveďa hnedého v obývaných oblastiach na Liptove zareagovalo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Žiline tým, že v okresoch Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Martin a Žilina prijalo opatrenia s cieľom ochrany obyvateľov.

„Máme teraz nasadených viac policajných hliadok v mestách a okolí. Budeme situáciu monitorovať a dohliadať na bezpečnosť i ochranu obyvateľov nonstop 24 hodín a sedem dní v týždni. A to až do odvolania. Hliadky budú spolupracovať so zásahovým tímom a ostatnými zložkami. V prípade potreby budú pripravené okamžite zasiahnuť,“ povedala pre Žilinský Štandard hovorkyňa KR PZ Žilina Gabriela Kremeňová.


Ďalšie články