Sú postrachom záhradkárov a objavuje sa ich čoraz viac. Ako sa zbaviť slizovcov?

IMG_20240613_195521 Slizovec iberský sa na našom území vyskytuje masovo. Foto: David Markovič

ŽILINA – Spoločne s daždivými dňami sa cesty a záhradky zaplnili podlhovastými hnedými „slimákmi“. Poznáme ich pod viacerými menami, no oficiálne sa tento zvláštny tvor nazýva slizovec. Predstavuje výrazný problém pre záhradkárov a preto sme zisťovali, ako sa voči nemu dá chrániť.

So slizovcom iberským (Arion vulgaris) sa môžete stretnúť prakticky kdekoľvek na Slovensku. Ide o starého a premnoženého nepriateľa záhradkárov a poľnohospodárov, ktorý dokáže v početnejšej skupine po pár dňoch znehodnotiť úrodu.

O slizovcovi sme sa porozprávali s Tomášom Čejkom, zoológom a odborníkom na mäkkýše zo Slovenskej akadémie vied (SAV). „Slizovec patrí k takzvaným nahým mäkkýšom, počas evolúcie totiž stratil ulitu, respektíve sa mu zredukovala na pár vápenitých zrniečok pod kožou. Na Slovensku je premnožený a v našich obciach sa vyskytuje masovo,“ uviedol.

Záhradkári si najímajú špeciálne kačice

Hoci bežne môžete vidieť slizovca rozpučeného na ceste či chodníku, v prírode nemá veľa prirodzených predátorov. „Väčšine zvierat slizovec nechutí. Predpokladá sa totiž, že slizovce sú horké. Ich jediným nepriateľom je indický bežec, čo je konkrétne plemeno kačíc. Niektorí záhradkári si tieto kačice prenajímajú, aby sa zbavili škodcov v záhrade,“ povedal Čejka.

Podľa jeho slov si môžu slizovca dopriať ako potravu aj niektoré plemená sliepok, ježe, ropuchy či prípadne potkany. „Najať si“ takýchto predátorov je však skôr výstrelok než zaručená ochrana pred škodcami. Podľa odborníka je stále najlepšou zbraňou Mesurol, teda chemický prípravok v podobe granúl. Tie slimáky a slizovce zožerú a následne v podzemí uhynú.

Niektorí záhradkári stavajú okolo svojej úrody múriky či dokonca zneškodňujú votrelcov ručne, čo odborník tiež považuje za možné riešenie. „Niektorí ľudia dokonca posýpajú slizovca soľou. Áno, slizovec skutočne umrie v bolestiach, no týmto spôsobom škodí záhradkár najmä svojej pôde,“ varoval Čejka.

Dôležité je tiež nenechávať usmrtené slimáky v okolí úrody, ich pozostatky totiž môžu prilákať ostatných slizovcov, ktorí podľa odborníka tiež občas požierajú svojich druhov.

Slizovec si pochutí aj na vtákoch

Podľa najnovších zistení je slizovec všežravec, a teda nie je veľmi vyberavý vo svojom jedálničku. „Dokonca sa zistilo, že sa príležitostne živí aj neoperenými mláďatami menších vtáčích druhov,“ vysvetlil Čejka.

Pre záhradkárov to znamená iba to, že slizovec si pochutí na čomkoľvek. „Mám s nimi problém už dlho. Žerú mi strukovú fazuľu, kvety, tekvice a najmä šaláty. Z 20 sadeníc mi prežila iba jedna. Malé priesadky dokážu zožrať aj za deň. Zbieram ich a sypem soľou, snáď je to legálne,“ vyjadrila sa pre Žilinský Štandard záhradkárka Janka z Oravy.

Zaujímalo nás aj to, či je slizovec problémom pre veľkých slovenských poľnohospodárov. Podľa našich zistení však nie je slizovec v ničom špecifický od iných škodcov a ním spôsobená škoda nevytŕča zo štatistík. „V rámci prieskumov škodcov slizovca iberského nesledujeme,“ spresnila pre náš denník Ivana Kurhajcová z odboru ochrany rastlín Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho v Bratislave.

Slizovec iberský v porovnaní s bežným druhom slimáka. Foto: David Markovič

Ďalšie články
Veľký problém s trestným oznámením na Hegerovu vládu

Veľký problém s trestným oznámením na Hegerovu vládu

Ministerstvo obrany pod vedením Roberta Kaliňáka podalo trestné oznámenie na vládu Eduarda Hegera z dôvodu nezákonného darovania stíhačiek MiG-29. Bývalá vláda sa mala podľa oznámenia dopustiť rovno troch trestných činov v súvislosti s darovaním stíhačiek, a to zneužívania právomoci verejného činiteľa, porušenia povinnosti pri správe cudzieho majetku a sabotáže. Takto...