Verdikt súdu znie: Ján Slota je vinný!

Ján Slota. Foto: Ondrej Hercegh/TASR Ján Slota. Foto: Ondrej Hercegh/TASR

BANSKÁ BYSTRICA/ŽILINA – Dnes sa na súde rozhodlo o osude bývalého žilinského primátora Jána Slotu, na ktorého podal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry obžalobu pre účastníctvo na zločine prijímania úplatku formou pomoci. Rozsudok v úplatkárskej kauze znie, že je vinný z pokračovacieho zločinu zasahovania do nezávislosti súdu. Dostal dvojročný podmienečný trest so skúšobnou dobou na štyri roky. Slota sa na rozsudok nedostavil. 

Bývalému šéfovi Žiliny Jánovi Slotovi kládli orgány činné v trestnom konaní za vinu prijatie úplatku ešte v roku 2018 pre sudcu Krajského súdu v Žiline Pavla Polku a jeho následné odovzdanie vo výške 5-tisíc eur s cieľom ovplyvnenia rozhodnutia trestnej veci.

Exšéf SNS 7. júna pred súdom vyhlásil, že sa cíti nevinný. Podľa obhajoby je vraj obžaloba účelová, nedôvodná a postavená na nezákonne získaných dôkazoch. Ján Slota sa pred súdom vyjadril, že od nikoho nezobral žiadne peniaze a nikomu ich ani neodovzdal. Tvrdí, že muža, pre ktorého mal miernejší trest vybavovať, nepozná a nikdy sa ani nestretli. Slota krátko po svojom príchode na súd, kde sa dostavil o barlách, dal súhlas na pojednávanie v jeho neprítomnosti a zo súdu pre bolesti odišiel.

Kým prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podľa dobre informovaného zdroja Žilinského Štandardu navrhoval pre Jána Slotu 10-ročný trest za dva skutky, Slotov obhajca žiadal oslobodenie.


Ďalšie články