Tieto psíky hľadajú svoj domov

psik_rubrika 2 ilustrácia, FOTO: Žilinský Štandard

SLOVENSKO – Už dnes zverejňujeme mená prvých psíkov, ktorí hľadajú svoj nový domov. V spolupráci s viacerými útulkami na Slovensku vám informácie o psíkoch budeme pravidelne prinášať v sobotu a nedeľu.

Regionálne Centrum Sloboda Zvierat v Piešťanoch vznikol v roku 1994 ako reakcia na nepriaznivú situáciu v tomto meste, keď bolo s túlavými zvieratami zaobchádzané nehumánne a väčšina z nich bola zabíjaná. Rozhodli sa, že takto to nemôže zostať, veď každý živý tvor má právo na život. Preto začali „bojovať“ za ich práva. Získali podporu mesta, prvých sponzorov, prostredníctvom lokálnych médií informovali obyvateľov mesta, začali s výstavbou a pomaly sa to všetko rozbehlo. Ich hlavným cieľom je nájdenie nového, láskavého domova pre psíkov a mačičky z ulice a dosiahnutie zodpovedného prístupu majiteľov zvierat. Ich snom je, aby jedného dňa útulky neboli potrebné.

Regionálne Centrum Sloboda Zvierat v Piešťanoch ponúka na adopciu tieto psíky:

Staršieho psíka GOOGLE našli a odchytili v Hlohovci vo veľmi zanedbanom stave bez označenia. Ošetrili ho a ostrihali a dali do poriadku aj jeho zuby, keďže mnohé boli úplne hnilé. Zo začiatku bol psík dosť nevrlý, ale príčinou bol nádor na zadočku, ktorý museli vyoperovať. Je to skromný psík, s fenkami sa znesie, psíkov ignoruje, je vhodný do rodinného domu aj do bytu. Google má smolu, keďže mu zoperovali aj očko. Už je však z neho celkom iný psík – ožil, je vyliečený z neduhov, nabral na váhe, aj srsť mu dorastá. Chýba mu už len láskavý domov, je skromný a nenápadný, za maškrtami sa ide utĺcť, má veľmi rád menšie fenky.
Psík TRAMP-GLACE sa túlal v obci Madunice údajne 2 týždne, kŕmili ho dobrí ľudia, podarilo sa ho odchytiť do odchytovej klietky. Zo začiatku bol plachý a uvrčaný, ale neskôr sa ukázal ako milý a veľmi prítulný psík. Rád behá po dvore, vhodný je aj k inému psíkovi v domácnosti, rád aportuje a miluje veľa pohybu.
Psíka ALPA odchytili v meste Hlohovec, kde sa túlal po uliciach dlhší čas. Nemá žiadne označenie, je mladý, temperamentný, veľmi prítulný a hravý. Na vodítku ide perfektne, miluje voľný pohyb a vodu nadovšetko. Bol by vhodný k aktívnej rodine už s odrastenými deťmi. Patrí do skúsenejších rúk, keďže neznáša autá, bicykle. Potrebuje preto pevnú ruku.

OZ HAFKÁČI vzniklo v apríli 2011. Za ten čas sa im podarilo pomôcť veľkému množstvu psíkov. Občianske združenie sa snaží pomáhať opusteným a často aj týraným zvieratkám, najmä psíkom. Ich cieľom je dať im druhú šancu na lepší a krajší život.

Vlčiak ODIN žil v katastrofálnych podmienkach v osade, kde psíky zväčša poznajú len hlad, bitku a strach. Tento majestátny krásavec ale dostal šancu na nový život. Momentálne je liečený kvôli kliešťovým infekčným chorobám, no po preliečení bude čakať na svoju novú milujúcu rodinku v útulku Hafkáči v Považskom Podhradí.

Občianske združenie Druhá šanca Bardejov bolo založené v auguste 2018. Predstavuje spolok priateľov a priaznivcov, ktorým nie je ľahostajný svet zvierat a prírody. Cieľom tohto združenia je záchrana týraných a opustených domestikovaných zvierat, zabezpečenie čo najlepšej starostlivosti a hľadanie nových milujúcich domovov pre nich, propagovanie a šírenie osvety ochrany zvierat a prírody.

Útulok Druhá šanca ponúka na adopciu týchto psíkov:

Psík menom Monti. Pre Montiho by bol ideálny domov, kde by bol jediným psím- zvieracím maznáčikom. Mačky veľmi nemusí, so psami potrebuje dlhší čas pobytu, kým si na nich zvykne. Potom sa už dokáže s nimi hrať. Svoj priestor si chráni hlasným štekotom, ale na človeka nezaútočí. Má rád dostatok pohybu, rád sa blázni, miluje spoločnosť svojho človeka, maznanie s ním a chvíľky venované len jemu. Monti má rád hračky, loptičky a pod, len ich nenosí človeku, ale dokáže sa hrať s nimi sám. Má trošku zvláštnejší spôsob hry- tvári sa ako „zlý pes“,, hlavne keď sa skutočne „rozjaší“, ale človeku neublíži, neskočí do neho, neuhryzie ho, len vrčí a jemne hryzie človeku ruku. Práve toto správanie bolo zle pochopené a Monti sa našiel so zarasteným náhubkom. Ráznejší povel stačí na to, aby sa upokojil a bol opäť pokojný. Ovláda základné povely- sadni, ľahni a daj labku.
Fenka menom Lessie. Temperamentná sučka, ktorá má rada pohyb, veľa pohybu – inak ničí veci. S nekonfliktnými psami vychádza a rada sa s nimi hrá a jaší. Miluje hladkanie, maznanie. S deťmi a mačkami zatiaľ nebola v kontakte.
Psík menom ABY. Útulok ho ponúka na adopciu. ABY je veľmi temperamentný a veľmi prítulný psík, ktorý vyžaduje dostatok pohybu, inak je nespokojný a ničí priestor okolo seba. So psami a s ľuďmi vychádza bez problémov, mačky vyskúšané nemáme.
Spolupráca so slovenskými útulkami:
OZ HAFKÁČI, Považské Podhradie, kontakt: 0911 290 983
REGIONÁLNE CENTRUM SLOBODA ZVIERAT, Piešťany, kontakt: 0904 170 913
OZ TÚLAVÁ LABKA, Banská Štiavnica, kontakt: 0908 611 882
OZ DRUHÁ ŠANCA, Bardejov, kontakt: 0949 184 448
OZ NA KONCI SVETA, Ptrukša, kontakt: 0910 672 580

Ďalšie články