Učiteľka materskej školy prekvapila svojím tvrdením: „Tak debilní rodičia ako teraz tu ešte neboli"

child-1073638_1280 Rodičia kladú na deti aj učiteľov priveľké nároky, tvrdí učiteľka. Foto: Pixabay

Učiteľka v materskej škole si rozhodne nedávala servítku pred ústa. Jej rozhorčenie smerovalo na rodičov, ktorí podľa nej kladú absurdné nároky na učiteľov aj na deti. „Skúste sa vžiť do dieťaťa,“ vyhlásila.

Učiteľka Marta sa práci s deťmi v materskej škole venuje už 26 rokov. Na svojom blogu zverejnila, že učí 5- až 6-ročné deti. Prvým problémom je podľa nej spánok v škole. Paradoxom je, že vo svojom článku, či na svojom bloku neuviedla mesto, odkiaľ pochádza.

„Jeden žiada, aby sme dieťa, ktoré zaspí, budili a nedovolili mu spať (to je doslova tyrania), pretože kto s ním potom doma vydrží. Druhý zas, že jeho dieťa máme donútiť spať, pritom je to dieťa, ktoré nespáva,“ uviedla. Podotýka pritom, že deti v tomto veku už nemusia povinne v materskej škole spávať.

Náročné požiadavky vraj kladú rodičia aj na iné aspekty, ako napríklad stravovanie či obliekanie. „Iný rodič nechce, aby jeho dieťa jedlo mäso a iné potraviny, pritom je dieťa zdravé a chutí mu všetko,“ vyjadrila sa učiteľka. „Skúste sa vžiť do dieťaťa, ktoré ráno vstane, vyzlieka sa z pyžama, oblieka sa, príde do škôlky, vyzliecť a prezliecť do odevu, ktorý je určený len do triedy. Cvičíme, vyzlieka sa a oblieka do úboru a opačne. Pobyt vonku, obliecť odev určený na pobyt vonku, po pobyte vonku vyzliecť…,“ pokračovala znepokojená učiteľka.

Na záver pridala aj skutočnosť, že rodičia šetria slovami chvály či uznania, a to aj smerom k učiteľom. „Ja tie deti milujem a ľutujem. Ja chápem, že aj rodičia to isté, ale za posledné roky som nepočula od jediného rodiča slovko ocenenia, vďaky,“ dodala.

Na stránke sú tiež odkazy, ktoré čitateľa presmerujú na „prestrelku“ medzi rodičmi a učiteľmi v materskej škole. Témou je povinný spánok či fakt, že „škola nie je úschovňa na deti.“

V komentároch dali učiteľke niektorí ľudia za pravdu: „Súhlas s autorkou článku, ja učím v materskej škole už 34 rokov, a premýšľam nad odchodom, nie pre deti, ale pre rodičov, to už je ozaj niečo neúnosné,“ ozvala sa jedna z komentujúcich. Iní boli naopak kritickí. „Debilný mi príde predovšetkým tento článok a jeho autorka. Rozumiem, že sa nepodpísala. Neuveriteľne zakomplexované žvásty. Takúto učiteľku by som zo škôlky okamžite prepustil,“ napísal jeden z pobúrených čitateľov.

Redakcia Žilinského Štandardu si dovoľuje poznamenať, že s vyššie uvedenými tvrdeniami sa nijako nestotožňuje, a podporuje čitateľa, aby si úsudok o téme spravil sám.


Ďalšie články