Divadelné premiéry v Žiline a v Martine

Jana Oľhová si zahrá v novej hre Slovenského komorného divadla Martin - Divadelník. zdroj: FB divadla Jana Oľhová si zahrá v novej hre Slovenského komorného divadla Martin - Divadelník. zdroj: FB divadla.

ŽILINA/MARTIN – Mestské divadlo Žilina aj Slovenské komorné divadlo Martin neprichádzajú do novej divadelnej sezóny s „prázdnymi rukami“. Okrem starších, už hraných predstavení, pripravili v sezóne 2023/2024 aj niekoľko premiér, ktoré potešia a možno aj šokujú.

ŽILINA

Mestské divadlo Žilina

Oživí starodávny mýtus s názvom Lilith, ktorá v 21. storočí bojuje s patriarchálnymi spoločenskými konvenciami. Premiéra bude v réžii Eduarda Kudláča 11. novembra.

Autorský projekt s pracovným názvom Manifest o radikalizácii mladých, ktorí túžia niekam patriť a prejavujú to extrémnymi činmi, pripravuje režijne Pavol Viecha a premiéru bude mať 3. februára 2024.

Súčasnú hru bieloruskej autorky s názvom Vyjdem z lesa, vytrhnem si chrbtovú kosť a budem ju mať miesto meča v réžii Eduarda Kudláča uvidia návštevníci po prvýkrát 13. apríla 2024.

Posledná premiéra sezóny Status quo (8. júna 2024) predstaví svet taký, aký je, len obrátený. Ženy majú moc a obeťami diskriminácie sú muži. Režijne hru pripravuje Marián Amsler.

MARTIN

Slovenské komorné divadlo Martin

V sezóne s názvom RE: VÍZIA testuje kondíciu súboru v rozličných divadelných žánroch a dáva impulzy na vznik nových podôb a polôh. Známa hra významného rakúskeho dramatika Thomasa Bernharda Divadelník (premiéra 10. novembra) je o hercovi štátnej scény Brusconovi, ktorý sa snaží v podmienkach vidieckeho hostinca uviesť svoj divadelný Chef d’oeuvre (majstrovské dielo) komédiou pre nepriateľov divadla. Hra, v ktorej postavy sú často v zajatí vlastného idealizmu a intelektuálneho narcizmu, je ironickým komentovaním divadla aj divadelníkov.

Projekt pre pútnikov Všade – doma – dobre – najlepšie s premiérou 26. januára 2024 sa venuje téme nomádstva a vykorenenosti časti mladej generácie, ktorá je neustále v pohybe, je doma všade, a zároveň nikde.

Predstavenie Kolesá/Wheels (premiéra 31. mája 2024) sa venuje regionálnej téme, ktorá však dodnes dokáže rezonovať, príbehu Závodov ťažkého strojárstva (ZŤS Martin), avšak špecifickou formou na pomedzí činoherného a pohybového divadla.


Ďalšie články