Školská športová liga zdvíha oponu, motiváciou je výlet do Tatralandie

skolska liga sportova Florbal má svoje miesto v Športovej lige mesta Žilina. Foto: archív

ŽILINA – Mesto Žilina organizuje Školskú športovú ligu už viac ako 10 rokov. Jedinou výnimkou bolo obdobie covidu. Do tejto ligy sa môžu prihlásiť všetky žilinské základné školy a tiež školy z blízkeho okolia.

Pravidelným účastníkom je Cirkevná základná škola z Tepličky nad Váhom. V minulom roku dosahovali výborné výkony futbalisti zo ZŠ Dolná Tižina. Pre školy a žiakov to prináša možnosť zmerať si sily so žiakmi iných škôl v obľúbených športoch, zbierať body pre školu a užiť si športové vyžitie.

„V tomto školskom roku máme veľmi nabitý harmonogram. Ligu musíme vždy ukončiť do prvého júnového týždňa, nakoľko školy potom odchádzajú na výlety a žiaci majú obdobie previerok. Liga je veľmi obsiahla, ale, žiaľ, máme len jednu športovú halu pri ZŠ V. Javorku. Momentálne nám kapacity a možnosti, aj personálne, nedovolia ligu ešte viac rozšíriť,“ uviedol pre Žilinský Štandard Matej Franek, ktorý má na Mestskom úrade v Žiline v rámci odboru kultúry, cestovného ruchu a miestneho rozvoja na starosti agendu športu.

Základné školy sa môžu zapojiť do týchto športov: malý futbal 1. a 2. ročník (pre najmenších usporiadajú zimný jednodňový turnaj), futsal 3., 4., 5. a 6. ročník, florbal 3., 4., 5. a 6. ročník, vybíjaná 3. až 4. ročník (mix) a 5. až 6. ročník (len dievčatá), plávanie, atletika (v priebehu roka), beh pre najmenších (6. október).

V prípade priaznivých podmienok sa budú konať aj lyžiarske preteky o pohár primátora (január/február 2024). Ak bude záujem, uskutočnia sa tiež jednodňové turnaje (jar 2024) – hokejbal, americký futbal, workout, minihádzaná.

„Veríme, že všetko sa nám podarí zorganizovať. Víťazi ligy tradične absolvujú spoločný výlet. Ten sme naplánovali do Tatralandie, kde sa deti môžu zabaviť do sýtosti. Toto stredisko, s ktorým máme dobré skúsenosti, je dostatočne veľké, pretože na výlet odchádzajú vždy tri plné zájazdové autobusy,“ dodal Franek pre Žilinský Štandard.

Prihlášky škôl, s uvedením do akých športov sa chcú zapojiť aj s kontaktom na vyučujúceho/ich, pre aktualizáciu adresára môžu posielať do pondelka 9. októbra na [email protected].


Ďalšie články