VIDEO: Medvede pod oknami, poničené ploty a poškrabané steny. Oficiálne výzvy mesta sú plné varovaní

384543444_1158443155122043_3723309847507715962_n (1) Medvede strácajú plachosť. Foto: Facebook

RUŽOMBEROK – Na výskyt medveďov upozorňujeme čoraz častejšie. Inštitúcie, mestá a obce však v čoraz pravidelnejších intervaloch informujú o výskyte medveďa hnedého, ktorého odstrel je v súčasnosti povolený iba za veľmi špecifických podmienok. Najnovšie má opäť problémy aj okres Ružomberok.

„V uplynulých dňoch sme v Ružomberku opäť zaznamenali výskyt medveďa hnedého v blízkosti ľudských obydlí. Išlo o Malinô Brdo, Vlkolínec a blízkosť rodinných domov na Kalvárii či na Satelitoch,“ uviedlo mesto na svojich sociálnych sieťach.

Takisto informovalo, že je v úzkom kontakte so Štátnou ochranou prírody. Momentálne sa situáciou zaoberá Zásahový tím pre medveďa hnedého ako aj mestská polícia, ktorá hliadkuje na uliciach.

V Baničnom na záhradkách. Miestni tadiaľto chodievajú venčiť psov. Video: Facebook

V rámci prevencie boli niektoré miesta ohradené elektrickým plotom. Mesto sa snaží apelovať na obyvateľov, aby boli opatrní a miesta výskytu, ako napríklad cintorín, navštevovali výhradne za denného svetla. Na rad sa dostali aj špeciálne opatrenia. Mesto totiž vyzýva ľudí, aby nepoužívali na cintorínoch sviečky. Tie totiž preukázateľne obsahujú stopy hovädzieho či bravčového loja, čo medvede do oblasti láka.

Na sociálnych sieťach sa medzitým šíri nepokoj. Ľudia nahrávajú fotografie medveďov, ktorých zazreli z okien svojich domov. Sťažujú sa tiež aj na stopy srsti či medvedieho trusu vo svojom okolí.

Pre Žilinský Štandard sa vyjadril aj vedúci zásahového tímu Západ Marek Veverica. „Za posledný týždeň evidujeme viacero hlásení o výskyte medveďa hnedého priamo v intraviláne mesta alebo v okolí mesta Ružomberok. Potvrdzujeme lokality Satelity, Kalvária, Baničné, Hrabovo a Vlkolínec,“ povedal. Bližšie nám opísal aj odhadovaný počet medveďov v okolí.

„Odhadovaný počet jedincov, ktoré sa pohybujú v blízkosti intravilánu mesta Ružomberok a niekedy navštívia priamo intravilán mesta je do 10 jedincov. Sídlisko Satelity niekoľko krát navštívil jeden dospelý jedinec medveďa hnedého. Zásahovému tímu výskyt tohto jedinca ohlasovala najmä mestská polícia a Polícia Ružomberok. Pri Kalvárii, na ulici Pod cintorínom bola jeden krát pozorovaná medvedica s dvoma mláďatami, v Hrabove sa taktiež pohyboval jeden dospelý jedinec medveďa hnedého. Tu sa pravdepodobne jednalo o jedinca, ktorý navštevoval aj sídlisko Satelity. Neďaleko sídliska Baničné v záhradkárskej oblasti Mičinô sú nám nahlasované opakované návštevy viacerých jedincov medveďa hnedého. Na poslednom zaslanom videozázname z fotopasce sa priamo v záhradách nachádzalo päť jedincov medveďa hnedého,“ dodáva.

K významným materiálnym škodám podľa neho nedošlo. Teraz je ich cieľom najmä pokúsiť sa prinavrátiť medveďom plachosť a strážiť bezpečie obyvateľov. V tejto súvislosti sa predstavitelia Štátnej ochrany prírody stretli aj so starostom mesta Ľubomírom Kubáňom, ktorý vyzýva Ružomberčanov, aby boli opatrní a dodržiavali preventívne opatrenia, ktoré mesto prijalo už v júni 2023. Platí napríklad, že by ľudia nemali vyhadzovať kuchynský odpad z rodinných domov a popadané ovocie zo stromov by mali odstraňovať.


Ďalšie články