Zvyšujú ceny: Za autobusový lístok v Mikuláši si priplatíte viac

© d3k0, web: imhd.sk Zvýšené náklady plodia vyššie ceny lístkov. Foto: imhd.sk

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ – Ceny lístkov mestskej autobusovej dopravy pôjdu hore. Rozhodlo o tom mestské zastupiteľstvo na svojom zasadnutí v posledný novembrový deň.

Na zasadnutí sa ocitol aj návrh na zmenu tarify mestskej autobusovej dopravy, pričom táto bola naposledy menená v januári 2011. V dôvodovej správe sa uvádza, že za návrhom bolo neúmerné zvýšenie nákladov na prevádzkovanie autobusovej dopravy vzhľadom na infláciu a iné krízy.

V dôvodovej správe sa taktiež uvádza aj to, že cena lístkov mestskej hromadnej dopravy v Liptovskom Mikuláši je najnižšia v ŽSK. Za ňou nasleduje Dolný Kubín, Žilina, Ružomberok a Martin, ktorý má v priemere najvyššie ceny autobusových lístkov. Za úpravu tarify hlasovalo 18 z 23 poslancov MsZ. Proti boli dvaja a rovnaký počet sa zdržal.

„Vzhľadom na mierny nárast ceny cestovného pri platbe dopravnou kartou neočakávame zásadný
negatívny dopad na počet prepravených osôb. Zároveň však očakávame zásadnejší presun z hotovostných platieb na platby cez dopravné karty. Z tohto vyplýva aj modelovanie zvýšenia očakávaných príjmov z cestovného, ktoré pri triezvom variante predpokladáme vo výške 150-tisíc eur ročne naviac oproti súčasnému stavu a teda celkový príjem z cestovného vo výške cca 410-tisíc eur,“ uvádza v dôvodovej správe Ľubomíra Urbanová, riaditeľka dopravy v spoločnosti ARRIVA Liorbus, a. s.

Cieľom takéhoto uvažovania je motivovať cestujúcich k platbe kartou, čo by malo zrýchliť celkový chod autobusovej dopravy v meste.

Na obrázku uvádzame, ako sa zmenia ceny cestovného od 1. januára 2024.


Ďalšie články