Bude tunel Višňové dokončený do konca roka 2024?

visnove 1 Na úseku Lietavská Lúčka – Dubná Skala vrátane tunela Višňové sa usilovne pracuje. Foto: NDS

ŽILINA – Súčasný minister dopravy SR Jozef Ráž absolvoval pred pár dňami svoju prvú návštevu úseku D1 Lietavská Lúčka – Dubná Skala s tunelom Višňové. Bola to neohlásená návšteva, po ktorej odchádzal domov spokojný s tým, ako práce pokračujú.

Stavbári ukázali ministrovi, štátnej tajomníčke a štátnemu tajomníkovi to, ako pokročili práce v tuneli, kde sa aktuálne dokončujú opravy drenáže a pripravuje sa inštalácia technológií.

„Navštívili sme tunel Višňové s tým, že sme prišli neohlásení. Napriek tomu bol na stavbe štandardný počet pracovníkov a všetko prebiehalo v zmysle harmonogramu. Bol to prvý tunel, do ktorého som sa mohol pozrieť v čase, keď je rozostavaný. Chceme túto stavbu navštevovať často a budovanie tunela budeme monitorovať. Spravíme všetko pre to, aby sme tento tunel čím skôr dokončili,“ povedal minister J. Ráž.

Implementácia technológie do tunela Višňové prebieha podľa zmluvných podmienok a harmonogramu. V súčasnosti dodávateľ vykonáva projektové práce, následne začne s montážou.

Bude 13,5 km úsek D1 Lietavská Lúčka – Dubná Skala vrátane tunela Višňové (7,5 km) dokončený do konca roku 2024 alebo začiatkom roka 2025? A aká je cena diela? – spýtal sa Žilinský Štandard vedenia Národnej diaľničnej spoločnosti, ktorá je objednávateľom stavby.

„Čo sa týka vašej otázky k termínu sprevádzkovania diaľnice a o ukončení výstavby, o tom budeme transparentne a včas informovať. Aktuálna zmluvná hodnota zákazky je približne 261,4 milióna eur. Z európskych zdrojov bolo zatiaľ uhradených 134 miliónov eur. V roku 2024 bude financovanie zabezpečené zo štátneho rozpočtu,“ uviedla hovorkyňa NDS Eva Žgravčáková.

Po dokončení D1 Lietavská Lúčka – Dubná Skala sa motoristom výrazne ušetrí čas, keďže potom už nebude potrebný prejazd Žilinou. Ďalším benefitom pre vodičov je to, že sa vyhnú dopravným zápcham na existujúcej ceste I/18, hlavne na komplikovanom a nebezpečnom úseku medzi Dubnou Skalou a Strečnom.


Ďalšie články