Kraj vyhradil na budúcoročné investície takmer 24 miliónov eur

zsk-rozpocet Za schválenie krajského rozpočtu pre budúci rok hlasovalo 47 poslancov. Ilustračná fotografia: ŽSK

ŽILINA – Situácia s rozpočtovým provizóriom z januára tohto roka sa v Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK) napokon nezopakuje. Krajské zastupiteľstvo na dnešnom rokovaní schválilo 252-miliónový rozpočet na rok 2024, hoci dokument v poslaneckom pléne nezískal jednohlasnú podporu. Za jeho schválenie hlasovalo 47 zo 48 poslancov, proti hlasoval poslanec Rudolf Urbanovič.

Návrh rozpočtu prešiel diskusiami vo všetkých siedmich odborných komisiách zastupiteľstva a všetky k nemu prijali odporúčajúce stanovisko pre schválenie. Drobné výhrady mala len komisia zdravotníctva, ktorá odporučila polovičné krátenie výdavkov na propagáciu a marketing. „Máme za to, že župa musí ísť príkladom a šetriť v prvom rade na svojom úrade. Sú prioritnejšie problémy, na ktoré treba vyčleniť peniaze. V prípade zlepšenia finančnej situácie v návrhu rozpočtu pre rok 2025 sa opäť môžeme baviť o sume 400-tisíc eur na reklamu kraja,“ znelo odporúčanie z komisie zdravotníctva.

Z celkového 252-miliónového rozpočtu tvoria bežné výdavky takmer 220 miliónov eur. „Z tejto sumy takmer 94 miliónov eur ide do vzdelávania na prevádzku našich stredných škôl a školských zariadení. Takmer 43 miliónov eur pôjde na poskytovanie jednotlivých druhov sociálnych služieb. ŽSK bude okrem financovania 24 zariadení sociálnych služieb vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti financovať aj neverejných poskytovateľov sociálnych služieb,“ priblížila najvýznamnejšie čiastky bežných výdavkov predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

Doplnila, že suma 38 miliónov eur pôjde na zabezpečenie prímestskej autobusovej dopravy. „Vďaka úspešnému vysúťaženiu nových zmlúv sme pre budúci rok zastabilizovali náklady na prímestskú autobusovú dopravu na úrovni roku 2023, čo je pri medziročnom raste nákladov významnou úsporou,“ upozornila Jurinová.

V roku 2023 chce ŽSK investovať takmer 24 miliónov eur, ale z bežných či kapitálových príjmov by to nedokázal, a tak predovšetkým v oblasti dopravy využije 14-miliónový úver od spoločnosti National Development Fund II a tiež prostriedky z návratnej pomoci od Ministerstva financií SR určenej na modernizáciu ciest.

„Viac ako 18 miliónov eur pôjde na rekonštrukcie ciest, mostov a oporných múrov vo všetkých regiónoch kraja a zároveň budeme vysporiadavať vlastníctvo k pozemkom a pripravovať projektovú dokumentáciu pre ďalšie úseky ciest, nových cyklociest, predovšetkým Vážskej cyklomagistrály. Nezabúdame ani na obnovu zastaranej techniky pre našich cestárov, v rozpočte sme vyčlenili 1 milión eur,“ vysvetlila Jurinová.

Podstatne menej finančných prostriedkov je rezervovaných na investície v ostatných oblastiach. V oblasti zdravotníctva kraj vyčlenil 750-tisíc eur na pokračovanie dostavby rehabilitačného oddelenia a domu ošetrovateľskej starostlivosti v poliklinike v Námestove a nákup CT prístroja do Hornooravskej nemocnice v Trstenej.

V oblasti školstva myslí rozpočet len na dve investície – dokončenie rekonštrukcie a nadstavby žilinského konzervatória za 2,3 milióna eur a polmiliónovú rekonštrukciu strediska odbornej praxe v Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Martine.


V poslaneckej rozprave, podobne ako pred rokom, viacerí poslanci kritizovali podľa nich premrštenú výšku vyhradených rozpočtových prostriedkov na propagáciu a marketing ŽSK. V rámci svojho stanoviska za poslanecký klub Hlas-SD predniesol pozmeňovací návrh poslanec Peter Slyško. Ten žiadal v rozpočte znížiť alokovanú čiastku na propagáciu a marketing z 391-tisíc eur na 200-tisíc eur a ušetrenú sumu presunúť na regionálne dotácie. Tento návrh však nezískal dostatočnú podporu, súhlasne sa vyjadrilo len 11 poslancov. Na dotácie však napokon pôjde vďaka návrhu vedenia župy o 70-tisíc eur viac, ako sa pôvodne predpokladalo.


Ďalšie články