V Terchovej vítajú Ježiška originálnym muzikálom

jaslickova_terchova_konstiak3 Jasličková pobožnosť v Terchovej je každým rokom vždy originálna. FOTO: Pavol Konštiak

TERCHOVÁ – Jasličková pobožnosť v Terchovej je tradičným vianočným podujatím, ktoré sa koná v miestnom kostole sv. Cyrila a Metoda. Každoročne sa ho zúčastní niekoľko tisíc ľudí z celého Slovenska a zahraničia. Inak tomu nebolo aj tento rok.

Pobožnosť v Terchovej sa konala na Narodenie Pána 25. decembra popoludní. Kostol sa už takmer hodinu pred začiatkom napĺňal veriacimi, ktorí si hľadali miesto na sedenie. Tí, ktorí prišli tesne pred začiatkom, museli stáť.

Jasličková pobožnosť je jedinečná svojou atmosférou. Kostol je vyzdobený tradičnými slovenskými ľudovými ornamentmi a farbami. Pobožnosť je zároveň príležitosťou na stretnutie sa s rodinou a priateľmi, na spoločné oslavy Vianoc, ale tiež na to, aby sme si pripomenuli narodenie Ježiša Krista a jeho význam pre nás.

Na tohtoročnej jasličkovej slávnosti sa zúčastnili veriaci nielen zo Slovenska, ale aj Poľska, Česka a Nemecka. „My sme prišli z Trenčianskeho kraja. Vždy sme si plánovali túto cestu, vždy nám do toho niečo prišlo a nemohli sme sa slávnosti zúčastniť. Tento rok sme si to nenechali ujsť,“ prezradila nám pani Majka z Čachtíc.

Terchovská jasličková pobožnosť neostáva len doma. V posledných rokoch ju predstavili aj v niektorých mestách a obciach aj v Slovenskom národnom divadle na scéne opery a baletu. V roku 2000 vystúpili v poľskom Zakopanom, neskôr aj medzi Slovákmi v Rumunsku či rodákmi v Dunajskej Lužnej.


Ďalšie články