Pyrotechnika a jej (zne)užívanie: Horiace kontajnery a umierajúce zvieratá

Kontajner, pyrotechnika Kontajnery, ktoré zhoreli pre neopatrné narábanie s pyrotechnikou. Foto: Facebook

Hoci sú novoročné oslavy za nami a žiaci si za čiaru v zošitoch budú písať rok 2024, predsavzatia a pyrotechnika s nami ostávajú naďalej. Napriek pomerne prísnemu zneniu našej legislatívy týkajúcej sa pyrotechniky sa v niektorých uliciach ešte ozývajú ozveny výbuchov a smrad spáleniny. Niektoré petardy pritom nespôsobujú iba hluk, ale aj škody na majetkoch a zdraví.

Na sociálnych sieťach (aj mimo nich) to vrie. Ľudia sa sťažujú na dozvuky silvestrovských osláv, kedy sa prevažne mladí zbavujú posledných zásob pyrotechniky. Nerobia to však niekde mimo obývaných oblastí, ale priamo medzi domami.

Či sú si vedomí škôd, ktoré svojím konaním spôsobujú, nie je známe. Je však jasné, že škody bude treba opraviť. A tie verejné pôjdu z našich daní.

Obeťami vandalov bývajú schránky, kontajnery a žiaľ aj živé tvory. Foto: Facebook/Oravská Poruba

Nepríjemný prípad sa stal v Oravskej Porube, kde dosiaľ neznámy páchateľ vyhadzoval do povetria schránky. Obec už v súčasnosti disponuje videom, na ktorom je páchateľ zachytený. Mnohé obce pristupujú k navýšeniu počtu bezpečnostných kamier, aby sa podobným prípadom vyhli. Niekedy však nepomôže ani zvýšený dohľad „digitálnych očí“.

Ďalší prípad sa stal na ulici Kubínska v Žiline, kde v dôsledku neopatrného narábania s ohňom a pyrotechnikou zhoreli kontajnery na odpad. Doslova sa rozpustili. Na miesto dorazili policajti, ktorí sa pustili do vyšetrovania. Našťastie sa nikomu nič nestalo.

Pyrotechnike padli za obeť aj tieto smetné nádoby v Košiciach. Foto: Facebook/Košice

Výtržníctvo spojené so zábavnou pyrotechnikou pritom nie je iba doménou Slovenska. Portál tvnoviny.sk nedávno informoval o prípade v Česku, pri ktorom niekto hodil do súkromného dvora petardu. Tá znetvorila fenku labradora, ktorá sa do pristávajúcej petardy zahryzla.

Legislatíva je pritom voči pyrotechnike pomerne striktná. Jej užívanie sa povoľuje iba v obmedzenom čase a aj to iba spôsobilým osobám. Rovnako tak sa od tohto roku obmedzí jej predaj, nehovoriac o iniciatívach občianskej spoločnosti, ktorá čoraz odhodlanejšie volá po úplnom odstránení hlučnej pyrotechniky. Mesto Žilina prešlo práve v dôsledku podobných tlakov na tichšiu alternatívu.

Je dôležité si uvedomiť, že pyrotechnika má zábavnú, ale aj tienistú stránku. Šírenie osvety o škodlivosti pyrotechniky na školách by preto mohlo pomôcť v tom, aby zo školských lavíc odchádzali viac uvedomelí a empatickí občania. Tak by sme sa možno vyhli situácii, aká sa stala v Berlíne, kedy mladí ľudia strieľali ohňostroje priamo do davu a budov.

Okrem hluku a škôd na majetku ostáva po silvestrovskom veselí aj takýto príspevok na uliciach. Foto: Facebook/Lukash Holka

Aj pri tejto téme sa však nájdu pozitívne správy. Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline sa počas Silvestra nestretla ani s jediným prípadom, v ktorom by musela ošetrovať rany spôsobené pyrotechnikou. Zdá sa, že jediné, čo sa vyhlo besneniu pyrotechniky, je ľudský život.

„Čo je skvelé, počas večera a noci sme nemuseli ošetriť žiadne zranenie spôsobené pyrotechnikou. Nesmierne nás teší, že ste si dávali pozor a nemuseli sme tak asistovať pri nebezpečných úrazoch,“ uviedla nemocnica na sociálnych sieťach.

S pyrotechnikou sa stretla aj Mestská polícia v Žiline. Okrem iného musela pri silvestrovských oslavách riešiť bitky, požiare či sprejerov. Foto: Facebook/Mestská polícia Žilina

Ďalšie články