Tu radšej netankujte: Inšpekcia odhalila niekoľko čerpacích staníc s nevyhovujúcim palivom

tankovanie benzín čerpacia stanica Ilustračné foto. Foto: Anna Szilagyi.

ŽILINSKÝ KRAJ – Slovenská inšpekcia životného prostredia vykonáva kontroly čerpacích staníc s primárnym cieľom ochrany ovzdušia. Cieľom týchto kontrol je zabezpečiť, aby čerpacie stanice dodržiavali emisné limity pre škodlivé látky, ktoré sa uvoľňujú do ovzdušia pri predaji a čerpaní pohonných hmôt.

Tankovanie palív, ktoré nezodpovedajú norme, môže mať pre vozidlo vážne následky. Môže dôjsť k poškodeniu motora, katalyzátora, výfukového systému a ďalších komponentov. To môže viesť k zvýšenej spotrebe paliva, zníženiu výkonu motora a v krajnom prípade aj k jeho zástave.

Okrem toho môže byť tankovanie nevyhovujúcich palív aj nebezpečné pre zdravie človeka. V nevyhovujúcich palivách sa môžu nachádzať škodlivé látky, ktoré môžu spôsobiť zdravotné problémy, ako sú napríklad alergie, dýchacie ťažkosti alebo dokonca rakovina.

Zodpovední vodiči by preto mali vždy tankovať iba palivá, ktoré spĺňajú príslušné normy. Tieto normy zabezpečujú, aby palivá boli bezpečné pre ľudí a vozidlá. Kontrolóri sa preto zameriavajú aj na palivá v čerpacích staniciach. Naposledy si dali na mušku kontroly na celom Slovensku a v Žilinskom kraji boli inšpektori úspešní.

„V roku 2023 SIŽP vykonala kontrolu na 155 čerpacích staniciach. Odobratých bolo celkom 472 vzoriek motorového paliva, z toho päť vzoriek nespĺňalo požadované kritériá na kvalitu. V týchto prípadoch nebolo ešte ukončené správne konanie za účelom uloženia pokuty,“ povedal pre web TECHBYTE hovorca Slovenskej inšpekcie životného prostredia Dávid Vido.

V rámci Žilinského kraja inšpektori odhalili niekoľko chybných palív na týchto miestach:

  • Čerpacia stanica Jurki, Kollárova 73, Martin, nevyhovujúca vzorka BA 95.
  • Čerpacia stanica DALIOIL, 1. mája, Liptovský Mikuláš, nevyhovujúca vzorka BA 98.
  • Čerpacia stanica Jurki, Demänová, nevyhovujúca vzorka BA 95.

Tu je niekoľko tipov, ako sa vyhnúť tankovaniu nevyhovujúcich palív:

  • Tankujte vždy na overených čerpacích staniciach.
  • Pred tankovaním si skontrolujte, či čerpacia stanica spĺňa príslušné normy.
  • Vyhýbajte sa čerpacím staniciam, ktoré majú nízke ceny. Tieto stanice často predávajú palivá nižšej kvality.
  • Ak máte pochybnosti o kvalite paliva, radšej ho netankujte.

Tankovaním kvalitných palív môžete predĺžiť životnosť svojho vozidla a zároveň ochrániť svoje zdravie.


Ďalšie články