Aké spevácke hviezdy vystúpia na charitatívnom podujatí Hudba bez bariér na Butkove?

Butkov Organizátor Miroslav Buľovský chce na charitatívnom podujatí Hudba bez bariér 2024 zaplniť hľadisko. Foto: Kríž Butkov

MARTIN – Už 18 rokov pomáha Občianske združenie Parasport24 ľuďom so zdravotným znevýhodnením po celom Slovensku. Čo v tomto roku pripravuje a prečo sa zameriava na charitatívne akcie?

Parasport24 so sídlom v Martine založil Miroslav Buľovský vo februári 2006. Aktivity charitatívneho významu rozbehol po Paralympiáde v Turíne, keď zúročil nielen svoje skúsenosti ako navádzač zrakovo postihnutého lyžiara, ale aj ako manažér.

„Chcel som ísť touto cestou, lebo som videl, že sa až toľko nerobí pre ľudí s hendikepom, koľko by sa mohlo. My týmto osobám pomáhame a oni potom pomáhajú s nami ďalej iným. Spolu tak aj so známymi osobnosťami spoločenského života pomáhame naprieč celým Slovenskom stále viacerým ľuďom, ktorí to potrebujú. Našimi hlavnými akciami sú Parasport24 tour, Hudba bez bariér, prednášky na stredných školách, inkluzívna talkshow o športe, alebo Ako vnímať hendikep,“ povedal pre Žilinský Štandard M. Buľovský.

Pomáhať druhým, to sú krásne emócie, pozitívne pocity, ale jedna príhoda s handbikom (bicykel pre telesne postihnutých, kde sa krúti pedálmi rukami) ho sklamala.

„Začiatky boli ťažké, nemal som skúsenosti, a tak išla pomoc aj takým ľudom, ktorých som nepoznal. Napríklad v jednej obci, kadiaľ sme prechádzali v rámci akcie Parasport24 tour, vybrala sociálna komisia tamojšieho obecného zastupiteľstva dvoch občanov, ktorým sme pomohli. O dva týždne neskôr som však zistil, že jeden z nich predáva na internete darovaný handbike. Tak som sa anonymne prihlásil, že mám oň záujem. Následne sme sa stretli. Aké bolo jeho prekvapenie, keď videl, že som to ja, kto mu ten handbike predtým dal. Handbike som si zobral naspäť a povedal som mu, že je to vybavené,“ pokračoval M. Buľovský, ktorý sa obklopuje ľuďmi s charakterom a so srdcom. Optimistami, ktorí vedia napriek hendikepu rozprávať príbehy o svojom neľahkom osude s úsmevom na perách.

Občianske združenie Parasport24 bude pomáhať aj v roku 2024. Po vlaňajšej veľmi úspešnej už 11. edícii unikátneho charitatívneho podujatia Hudba bez bariér v malebnom prostredí Skalného sanktuária Božieho milosrdenstva na hore Butkov nad obcou Ladce (okres Ilava) sa na tomto posvätnom mieste uskutoční ďalší ročník. Vlaňajší výťažok z koncertu 25-tisíc eur poputoval k rodinám (pomohlo sa ôsmim deťom s detskou mozgovou obrnou). Rovnako aj tohto roku to bude nielen kultúrny, ale aj ľudský zážitok. Lebo na Butkove sa dejú zázraky.

„Hudba bez bariér 2024 sa uskutoční vo štvrtok 20. júna na Butkove. Znovu celý výťažok z akcie pôjde na charitatívne účely. Účasť prisľúbil český spevák Tomáš Klus, oslovili sme aj Janu Kirschner a pohrávame sa tiež s myšlienkou znovu pozvať Majku Čírovú, ktorá sa zúčastnila prvého a jedenásteho ročníka. V rámci tohto benefičného koncertu by mali zaznieť aj legendárne hity Karola Duchoňa v podaní Martina Gyimesiho z muzikálu Na srdci mi hraj. Vlastne celý tento muzikál by sme raz chceli dostať na Butkov, ale tohto roku to ešte nebude. Zato by v lete 2024 mohol byť na Trenčianskom hrade,“ doplnil M. Buľovský.

Parasport24 bude organizovať aj Turčiansky beh v Žabokrekoch pri Martine, kde je krásnou symbolikou, že každému, kto dôjde do cieľa (behom alebo chôdzou), budú dávať medaily na krk vozíčkári. A potom aj Trenčiansky beh v obci Košeca (okres Ilava). Obe akcie spája nielen usporiadateľ, ale aj to, že výťažok z behov poputuje hendikepovaným jednotlivcom a vybraným sociálne slabým rodinám.

„Výzvou je tiež dokončiť knihu pod názvom 24, čo je moje obľúbené číslo. Chcem, aby bola v máji 2024 vydaná. Výťažok z predaja pôjde na pomoc tým ľuďom, ktorí to potrebujú,“ dodal pre Žilinský Štandard šéf OZ Parasport24.


Ďalšie články