Ukážka solidarity: Dedinčania pomáhali hasiť rodinný dom, teraz zbierajú pre rodinu peniaze

Požiar v obci Novoť V obci Novoť hasili dobrovoľníci aj profesionáli. Foto: Dušan Jendrašík

NOVOŤ – Nešťastie postihlo rodinu Pilšákových v obci Novoť, ktorým dosiaľ z neznámych príčin požiar zachvátil stodolu a neskôr aj ich vlastný dom. Obyvatelia oravskej obce však nestratili duchaprítomnosť a požiar hasili takmer celú noc. V duchu spolupatričnosti a solidarity sa teraz snažia fyzicky aj finančne pomôcť svojim susedom.

Oheň spozorovali v stodole pri rodinnom dome 13. januára okolo 18:00. Podľa starostu obce Dušana Jendrašíka boli pri plameňoch ako prví dobrovoľní hasiči z obce, pridali sa však aj dobrovoľní hasiči z okolitých dedín. Hasiť prišli aj profesionálni hasiči z Námestova s dvoma kusmi techniky.

Požiar sa postupne rozšíril na rodinný dom, pričom zasiahol najmä strechu a podkrovie. Podľa starostu bojovali hasiči s plameňmi do 1:00 hod., pričom dohasenie trvalo až do včasného rána.

„V nedeľu sa začalo s odstraňovaním následkov, kedy sa množstvo ľudí z dediny samo zmobilizovalo a prišlo pomôcť aj s ťažkou technikou. V našej obci je tiež iniciatíva, ktorá zbiera pre túto rodinu peniaze. Obec pripravila miesta v kostole, obecnom úrade a obchodoch, kam môžu ľudia vložiť svoje peniaze. U nás v dedine je takáto pomoc zo strany ľudí automatická,“ dodal pre Žilinský Štandard s hrdosťou v hlase starosta Jendrašík.

Staršiemu manželskému páru, ktorý v dome žije, sa nič nestalo. Obec im ponúkla náhradné bývanie, no pár sa rozhodol nasťahovať k rodine. Požiar totižto poškodil dom natoľko, že momentálne je neobývateľný. Plamene zároveň usmrtili 3 kusy dobytka, ktoré patrili rodine.


Ďalšie články