Vražda v Likavke: Obžalovanému Petrovi rupli nervy a na súde nadával znalcovi

Likavka, súd, vražda Obžalovaný Peter na súdnom pojednávaní neudržal emócie pod kontrolou a vynadal súdnemu znalcovi. Foto: RV

ŽILINA – Na Okresnom súde v Žiline pokračoval súdny proces so 44-ročným Petrom C., ktorý je obžalovaný z obzvlášť závažného zločinu vraždy. Podľa obžaloby v apríli minulého roka v obci Likavka (okres Ružomberok) pripravil o život 55-ročného Stanislava a nožom následne napadol aj jeho staršieho brata Milana. V poradí tretie pojednávanie „osviežil“ obžalovaný nadávkami súdnemu znalcovi, za ktoré mu sudkyňa pohrozila pokutou.

Tragédia sa odohrala 11. apríla v nočných hodinách, kedy Ružomberčan Peter v rodinnom dome dvojice bratov Milana a Stanislava hľadal svoju družku Ivanu. Našiel ju v posteli u mladšieho z bratov, ktorého podľa obžaloby s vlastným nožom bodol do hrudníka a do brucha a spolu mu spôsobil dvanásť bodnorezných rán.

Po tom, čo Ivana začala kričať o pomoc, vošiel do spálne aj starší brat Milan, ktorého Peter štyrikrát bodol a raz porezal. Kým Stanislav do niekoľkých minút po Petrovom útoku zomrel, Milan prežil len vďaka urgentnému zásahu záchranárov.

Obžalovaný Peter od začiatku na svoju obhajobu tvrdí, že konal v sebaobrane a takmer počas celej bitky s tragickým koncom ležal chrbtom na zemi. Podľa jeho verzie mladší brat schytal rany nožom od Stanislava. „Milana som zo seba zhodil, zmocnil sa noža a pichol som Stana do brucha,“ načrtol vlastnú verziu prípadu Peter s tým, že aj ďalšie bodné rany mu uštedril ležiac horeznačky na zemi.

Už na decembrovom pojednávaní spochybnili túto verziu obaja kľúčoví svedkovia – Petrova priateľka Ivana a aj mladší brat nebohého Stanislava. „Do bratovej izby som vošiel až vo chvíli, keď som začul výkriky a Ivana tam telefonicky volala sanitku. Brat ležal horeznačky na posteli s rozpáraným bruchom, trčalo mu z neho črevo. Keď som sa Petra pýtal, čo to tu porobil, napadol aj mňa,“ uviedol vo svojej výpovedi Milan. „Nepamätám si úplne presne, ako ho Peter chytil, ale začal ho pichať a rezať. Aj som ho odstrkovala, ale čože ja päťdesiatkilová zmôžem so stokilovým chlapom,“ popisovala okamihy hrôzy Ivana.

Na tohtotýždňové pojednávanie už prišiel Petra zastupovať nový obhajca, keďže ten predošlý požiadal o oslobodenie spod povinnosti obhajovať. Pred súd predstúpil znalec z oblasti patológie Ľubomír Straka, aby priblížil závery pitevného znaleckého posudku. „Bezprostrednou príčinou smrti bol traumaticko-hemoragický šok z masívneho krvácania po úplnom prerušení pravej ramennej tepny,“ priblížil smrteľnú ranu Straka. Zároveň potvrdil, že všetky bodnorezné rany vznikli po napadnutí útočníkom, pričom tie najvážnejšie sprevádzala vysoká intenzita bodnutia.

Obžalovaný Peter pri znalcovej výpovedi viackrát nesúhlasne krútil hlavou, keďže Straka vyvracal jeho verziu o sebaobrane. Znalec je presvedčený, že Stanislav utrpel poranenia ležmo na chrbte a útočník nad ním stál.

Obhajca sa ešte pokúsil so znalcom debatovať na geometrickú tému a či náhodou nebolo možné, aby uhol, ktorý zvierali telá útočníka a napadnutého, mohol vzniknúť aj tak, že útočník ležal a napadnutý sa nad ním skláňal. „To absolútne vylučujem, lebo poranenia boli spôsobené nárazom noža do tela, ktoré bolo odspodu fixované posteľou. Telo Stanislava bolo vystreté a nebolo ohnuté v bedrových kĺboch. S určitosťou teda ležal na chrbte,“ rezolútne vyhlásil znalec Straka.

V tej chvíli už obžalovaný Peter vybuchol od zlosti a znalca osočil slovami: „Do pi…, veď si tam nebol, tak ako to môžeš vedieť!“ Sudkyňa reagovala upozornením, že pri opakovanom vulgárnom prejave mu môže udeliť poriadkovú pokutu, ba ho dokonca aj vyviesť z pojednávacej miestnosti.

Peter na chvíľu skrotol, ale očividne mu už citáty zo znaleckého posudku išli proti srsti, a tak sudkyňu požiadal, aby ho eskorta odviezla späť do žilinskej väznice a súhlasil s dokončením pojednávania v jeho neprítomnosti.

Súdny proces bude pokračovať aj budúci mesiac, 13. februára by mal vypovedať súdny znalec z oblasti psychiatrie.


Ďalšie články