Spor o školu pokračuje. Županka posiela primátorovi ostrý odkaz

Županka a škola Erika Jurinová a liptovskí poslanci majú odlišné názory na školstvo. Foto: Koláž ŽŠ

Spor týkajúci sa zachovania strednej školy na Liptove zachádza do osobnej roviny. Obe strany pritom tvrdia, že im ide o správnu vec. Najnovšie sa poslanci a župa nevedia dohodnúť na stretnutí.

Pred necelými dvoma týždňami sme čitateľom Žilinského Štandardu priniesli správu o konflikte na krajskom zastupiteľstve. Liptovskí poslanci totiž nesúhlasia so zrušením Strednej odbornej školy polytechnickej v Liptovskom Mikuláši.

Konflikt sa týka racionalizácie siete škôl, ktorá by podľa vedenia ŽSK vo výsledku priniesla vyššiu dostupnosť škôl a lepšie reagovala na demografický vývoj v regióne. To sa však nepáčilo primátorovi Liptovského Mikuláša, ktorý si školu nedal vziať ani pri treťom hlasovaní.

Pri našom poslednom rozhovore nám primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč prezradil, že sa plánuje stretnutie medzi ním a pani predsedníčkou Jurinovou, kde by sa spor snažili obe strany vyriešiť. Najnovšie sa však županka nechala počuť, že k stretnutiu nedošlo.

„Očakávala som, že si na stretnutí vyjasníme postoje, najmä, či je tento scenár vôbec pre mesto a mestské zastupiteľstvo možný a prijateľný. Namiesto termínu však zo strany pána primátora chodia vyhýbavé odpovede,“ zverejnila na svojom facebookovom profile.

„Mne išlo v prvom rade o možnosť rozprávať s primátorom mesta, ktorý má zodpovednosť za rozvoj mesta. Dáva mi však svojím konaním jasne najavo, že jeho slová sú slovami do vetra, že o školu reálny záujem nemá, slúži mu akurát tak v politickej kampani,“ dodala.

Oslovil sme aj Jána Blcháča, zaujímala nás totiž jeho perspektíva. „Táto téma sa ťahá už dlho. Pani predsedníčka dala trikrát hlasovať o zrušení školy. Mala by platiť zásada trikrát a dosť,“ uviedol pre Žilinský Štandard primátor Liptovského Mikuláša.

Pýtali sme sa aj na spomínané neúspešné stretnutie. „Pani Jurinová mi začiatkom marca naozaj poslala list, v ktorom ma pozvala na stretnutie. Na tomto stretnutí sa mala riešiť iba jedna alternatíva vyriešenia problému, a to tá, kde škola prejde pod správu mesta,“ pokračoval v rozprávaní primátor.

„Odpovedal som, že nemám problém sa stretnúť. Aby však malo stretnutie nejakú hodnotu, požadovali sme od pani Jurinovej, aby nám poslala určité podklady, napríklad aj to, ako plánuje vyriešiť problém s vedením školy,“ dodal.

Podľa jeho slov županka podklady neposlala. Liptovskí poslanci teda zažiadali o všetky podklady oficiálnou cestou. Kým ich nedostanú, stretnutie sa neuskutoční. Pálčivá téma sa dotýka nielen poslancov a župy, ale aj študentov či zamestnávateľov v regióne.


Ďalšie články