Liptovský Mikuláš: Deň po útoku medveďa sa ľudia boja jeho návratu

medveï hnedý Ursus arctos Medveď hnedý. Foto: František Iván/TASR

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ – Medveď utekajúci po uliciach vyvolal v nedeľu v Liptovskom Mikuláši poplach. Ľudia majú strach o svoj život.

Zviera behalo pred školou aj pri nákupnom centre. Niektorým obyvateľom sa podarilo zachytiť tieto situácie aj na kameru.

Vedenie mesta informovalo, že obyvatelia nie sú v ohrození, zviera je už mimo mesta. Toto však ľuďom nestačí a obávajú sa o svoje životy. Žilinský Štandard v pondelok navštívil Liptov, aby sme sa pozreli na to, aká vládne situácia deň po útoku medveďa. „Je to veľmi čerstvé a bojíme sa, že keď už raz prišiel, že sa znova vráti,“ prezrádza nám staršia obyvateľka Milada.

Medveď bežal veľkou rýchlosťou. Zaútočil na piatich ľudí.

Obavy o svoje životy nám potvrdili viacerí Liptáci. „Necítim sa v bezpečí. Človek nevie, kedy sa môže na nás vyrútiť medveď. Som za odstrel, ktorý sa mal spraviť už dávno. Kde sme sa to dostali, že medvede sa nám tu prechádzajú, akoby to bolo ich teritórium. Ak by som sa stretla s medveďom zoči-voči, nemala by som šancu ujsť, keďže ťažko chodím a nosím paličku,“ posťažovala sa nám obyvateľka Majka.

Cestou sme objavili skupinku škôlkárov, ktorí sa držali za ruky a boli pospolu. Dve učiteľky dávali pozor, ak by sa náhodou niečo stalo. Aj napriek tomu majú obavy a strach. „Medvede sú premnožené a je potrebný ich odstrel. Dostali sme upozornenie, aby sme sa zdržiavali vo vnútri, ale je ťažké držať deti doma,“ vraví učiteľka materskej školy Svetlana.

„Sme tu blízko hôr, tak každý to berie tak, že my im zasahujeme do ich prostredia, tak oni vchádzajú do nášho,“ dodáva ďalšia učiteľka Júlia. Deti sa síce neboja, no ako nám potvrdili, majú pred ním rešpekt, pretože je to predsa veľké a mohutné zviera.

Hliadky sú stále v teréne. My sme na mieste našli policajtov, ktorí hliadkujú v centrách, ale aj na sídliskách. Ako sme sa dozvedeli, problémového medveďa v noci neodstrelili. V okolí Liptovského Mikuláša dohliada podľa vyjadrení mesta na bezpečnosť obyvateľov šesť policajných hliadok. K dispozícii majú dron s termovíziou, nočné videnia, pozorovaciu techniku, fotopasce aj služobné zbrane.

Medveď, ktorý v nedeľu napoludnie zišiel do mesta, poranil piatich ľudí. V obytných zónach strávil približne 20 minút, odvtedy sa pohybuje v lesoch. Hliadky majú pokyn na jeho elimináciu, do obývaných častí ho nevpustia. Na mikulášskej mestskej polícii zriadili základňu pre krízový štáb, chlapi si tam ráno rozdeľujú úseky na hliadkovanie a nabíjajú batérie na drony.

V teréne je v pondelok do 16.00 štrnásť mužov zo Štátnej ochrany prírody, TANAP-u a NAPANT-u, potom ich vystrieda nočná zmena. So zásahovým tímom aktívne spolupracujú poľovníci, mestskí aj štátni policajti.

Všetci piati, ktorých medveď ľahšie zranil, sú obyvateľmi Liptovského Mikuláša, mesto ich bude kontaktovať a hľadať spôsob, ako im pomôcť a podporiť ich.

„Spolupracujeme s poľovníckymi združeniami v katastri Liptovského Mikuláša, požiadali sme ich, aby zasielali na ministerstvo životného prostredia žiadosti o odstrel synantropných medveďov. Budeme kontaktovať aj členov Združenia miest a obcí Liptova, aby postupovali rovnako. V súvislosti s výskytom medveďa hnedého vyhlásilo mesto Liptovský Mikuláš mimoriadnu situáciu a žiada obyvateľov, aby sa najmä v ranných a večerných hodinách nepohybovali mimo obytných častí,“ uviedol primátor mesta Ján Blcháč.


Ďalšie články