V Múzeu slovenskej dediny bude Veľká noc už o týždeň skôr

Veľká noc V areáli martinského skanzenu sa uskutoční podujatie Veľká noc na dedine. Foto: MSD

MARTIN – Vynášanie Moreny, prinášanie letečka či veľkonočnú šibačku a oblievačku môžu Martinčania, ale aj návštevníci zo širšieho okolia zažiť v Múzeu slovenskej dediny už v nedeľu 24. marca.

Program podujatia Veľká noc na dedine v areáli skanzenu v Jahodníckych hájoch bude pestrý. V rámci neho vystúpi nielen DFS Malý Lysec, ktorý predvedie jarné detské hry, ale aj FS Lysec, ktorý predstaví tradičné predveľkonočné a veľkonočné zvyky.

„Návštevníci sa majú na čo tešiť. Máme pre nich rôzne atrakcie. Napríklad budú môcť vidieť ukážky v podaní profesionálnych krasličiek, akými najčastejšími technikami sa zdobia vajíčka, ale si aj sami v tvorivých dielňach vyskúšať svoju šikovnosť pri zdobení kraslíc. Treba si však doniesť vlastné vyfúknuté alebo natvrdo uvarené vajíčka,“ povedala pre Žilinský Štandard etnografka Anna Kiripolská z Slovenského národného múzea.

Okrem kraslíc sú pripravené aj ukážky pletenia korbáčov či predjarného rezu stromov. Súčasťou podujatia bude tiež predaj a výroba ľudovoumeleckých a remeselníckych výrobkov.

„No a v oravskej olejárni ukážeme, ako sa v minulosti získaval olej, lebo gazdinky kedysi počas predveľkonočného pôstu nesmeli pri varení používať živočíšne tuky,“ pokračovala Kiripolská.

O občerstvenie sa postará krčma z Oravskej Polhory, ktorej ponuka bude obohatená o veľkonočné špeciality. Na podujatí nebude chýbať ani svätá omša v evanjelickom drevenom kostole z Rudna (13:30).

„Koľko návštevníkov zavíta na toto naše podujatie, to bude záležať na tom, aké bude počasie. Hlavne, aby nepršalo, prípadne, aby nenapadol sneh, čo sa v minulosti už stalo. Vlani sme na tejto akcii zaznamenali viac ako tisíc ľudí, čo je veľmi pekná návšteva, ale nie najvyššia. Najväčším lákadlom býva v MSD Michalský jarmok (uskutoční sa 29. septembra), na ktorom bolo minulý rok 4-tisíc návštevníkov,“ objasnila Kiripolská.

Vstupné na podujatie Veľká noc na dedine, ktoré sa uskutoční v nedeľu 24. marca od 10:00 do 16:00, je šesť eur pre dospelých, polovičné vstupné zaplatia deti nad šesť rokov, študenti a seniori, deti do šesť rokov majú bezplatný vstup.


Ďalšie články