Kontaminované jahody. Hygiena uzavrela jedáleň v škole

jedalen-deti-menu FOTO: ilustračné Štandard

KRÁSNO NAD KYSUCOU – Deti na Základnej škole v Krásne nad Kysucou doplatili na nerozvážnosť dospelých. Vzhľadom na nakazené jahody hygiena od dnešného dňa uzavrela v škole jedáleň.

Na základe zápisnice z výkonu štátneho zdravotného dozoru a epidemiologického vyšetrovania v súvislosti s kontaminovanými jahodami, od dnes, 22. 3. 2024, sa nebude žiakom poskytovať strava v školskej jedálni z dôvodu karantény personálu, kuchárok školskej jedálne.

Ako informovalo vedenie školy, žiadna iná škola v okrese kapacitne a personálne nedokáže zabezpečiť teplú stravu deti v dotknutej škole v Krásne nad Kysucou. „Všetci žiaci, ktorí sa stravujú v školskej jedálni, budú hromadne odhlásení zo stravy do 2. mája 2024. Touto cestou chceme poprosiť rodičov detí, ktoré budú navštevovať školský klub, aby im do času zatvorenia školskej jedálne pripravovali väčšiu desiatu. Ďalšie opatrenia sa týkajú zvýšenej dezinfekcie priestorov školy,“ napísalo vedenie školy rodičom cez školský systém edupage.

O nákazlivom ovocí sme písali ako prví ešte v pondelok 18. 3. 2024.

Poľský hygienický inšpektorát totiž označil jahody s danou šaržou ako zdraviu škodlivé, bol v nich totiž zistený vírus, ktorý spôsobuje hepatitídu typu A. Infikované ovocie bolo dostupné na poľskom trhu 11. až 12. marca, odkiaľ sa cez veľkosklad dostalo do školy.

Podľa informácií Žilinského Štandardu sa do iných škôl tieto jahody nedostali. Je teda otázne, ako sa škola dopracovala k dodávateľovi. Toto všetko rieši epidemiologický ústav.


Ďalšie články