Tipy na víkend: Jubilejná Švošovská pätnástka, Spartan na Kubínke, ale aj Veľká noc

Švošov, atletika, beh Na Švošovskej pätnástke sa znovu očakáva vysoká účasť pretekárov Foto: Martin Kotrha

ŽILINA – Ak neviete, ako využiť voľný čas počas víkendu, možno vás budú inšpirovať naše pozvánky v rámci Žilinského kraja.

Preteky na Liptove

Jubilejný 40. ročník pretekov v cezpoľnom behu Švošovská pätnástka sa uskutoční v sobotu 23. marca. Štart športového podujatia, ktoré organizuje obec Švošov (okres Ružomberok), je o 10:00 spred obecného úradu, kde bude aj cieľ. Pretekári pobežia na trati striedavo po asfalte a teréne. Súťažiť sa bude v kategóriách deti, žiactvo, dorast, juniori, muži a ženy.

„Očakávame účasť 200 až 250 pretekárov spolu vo všetkých kategóriách. V tej hlavnej absolvujú účastníci dva 7,5-kilometrové okruhy. To bude pre divákov atraktívnejšie ako v minulosti, keď bol iba jeden 15-kilometrový okruh. Teraz budú môcť vidieť, ako sa priebežne preteky vyvíjajú. Nový okruh má iné parametre ako ten starý, aj čo sa týka náročnosti a výškového prevýšenia. Najrýchlejší pretekár stanoví rekord trate,“ uviedol pre Žilinský Štandard starosta obce Švošov a riaditeľ pretekov Milan Široň.

Je dosť možné, že prvým v cieli bude hosť tohto športového podujatia Peter Tichý, ktorý sa venuje maratónskemu behu, ultramaratónu a športovej chôdzi.

„Na slávnostné otvorenie sme oslovili známe športové osobnosti, ale Matej Tóth a ani Anastasia Kuzminová sa, žiaľ, zúčastniť nemôžu. Takže, nakoniec z trojice bývalých olympionikov príde Peter Tichý, za čo mu ďakujeme. On bude aj odovzdávať ceny a štartovať jednotlivé kategórie okrem tej hlavnej, do ktorej sa chce ako bežec zapojiť,“ dodal pre Široň.

Ak chcete štartovať na týchto pretekoch v rámci Liptovskej bežeckej ligy, je potrebné stihnúť prezentáciu 23. mája od 7:00 a zaplatiť poplatok – päť eur juniori a dospelí, tri eurá žiaci, dorast, vojaci a pretekári nad 60 rokov, detské kategórie sú bezplatné.

Spartan na Orave

Prvým tohtoročným podujatím Spartana na Slovensku budú trailové preteky na Kubínskej holi, ktoré sa uskutočnia 23. marca. Súťažiaci si v tejto nádhernej lokalite siahnu na dno svojich síl a otestujú si svoju fyzickú pripravenosť aj morálno-vôľové vlastnosti.

Okrem vzdialenosti na trati, ktorú musia prekonať, bude na nich čakať aj poriadna porcia výškových metrov. No o tom je Spartan, o prekonávaní samých seba, lebo nikdy to nie je „prechádzka ružovou záhradou“.

„Absolvovať Spartana je zážitok na celý život. Odporúčam to. Neraz sa mi stalo, že počas pretekov, keď som nevládal, som si v duchu hovoril, prečo som sa na to dal, ale potom, keď som krízu prekonal a dobehol som do cieľa, pocítil som eufóriu. Inak, na Kubínskej holi som bol v roku 2018 na svojich prvých pretekoch v rámci Spartana. Trailové preteky sú pre tých, ktorí majú radi beh, ale nie prekážky. Ja inklinujem skôr k prekážkam, preto ma Trail neláka,“ vyjadril sa pre Žilinský Štandard Ľubomír Buocik z Martina.

Veľká noc v Turci

V nedeľu 24. marca zažijú návštevníci Múzea slovenskej dediny v Martine vynášanie Moreny, prinášanie letečka či veľkonočnú šibačku a oblievačku. V rámci podujatia Veľká noc na dedine (od 10:00 do 16:00) v areáli skanzenu v Jahodníckych hájoch vystúpia folklórne súbory – DFS Malý Lysec, ktorý predvedie jarné detské hry, a FS Lysec, ktorý predstaví tradičné predveľkonočné a veľkonočné zvyky.

„Návštevníci budú môcť tiež vidieť, ako profesionálne krasličky rôznymi technikami zdobia vajíčka. Zároveň si v tvorivých dielňach môžu vyskúšať svoju šikovnosť pri zdobení kraslíc. Treba si však doniesť vlastné vyfúknuté alebo natvrdo uvarené vajíčka,“ povedala pre Žilinský Štandard etnografka Anna Kiripolská zo Slovenského národného múzea.

Pre návštevníkov bude v oravskej olejárni pripravená ukážka, ako sa v minulosti získaval olej. Občerstviť sa môžu v krčme z Oravskej Polhory a duchovne posilniť počas sv. omše v evanjelickom drevenom kostole z Rudna (13:30).

Vstupné na podujatie je šesť eur pre dospelých, polovičné vstupné zaplatia deti nad šesť rokov, študenti a seniori, deti do šesť rokov majú bezplatný vstup.


Ďalšie články