Malý zázrak na Orave: samospráva dobrým hospodárením ušetrila viac ako milión eur

Hviezdoslavovo-namestie-Dolný Kubín Hviezdoslavovo námestie v Dolnom Kubíne. Foto: dolnykubin.com

DOLNÝ KUBÍN – Samospráva v roku 2023 hospodárila s rozpočtom približne 27 miliónov eur a minulý rok ukončila s prebytkom takmer 1,4 milióna eur.

Dobrým hospodárením sa magistrátu zároveň podarilo znížiť zadlženosť mesta o takmer šesť percent. V súčasnosti je na úrovni 12 percent. Podľa primátora Dolného Kubína Jána Prílepka je prebytok malým zázrakom.

„Náš energomanažment priniesol úsporu zhruba 900-tisíc eur mestu a štátu na tom, že sme nakupovali energiu na spote. Ďalší viac ako jeden milión eur podobne ušetril mestský teplárenský podnik Tehos. Dokázali sme tiež financovať všetku našu infraštruktúru bez obmedzení. Fungovali školy, škôlky a športoviská,“ uviedol primátor.

Mestskí poslanci ešte rozhodli o zapojení takmer 1,2 milióna eur do rôznych investičných akcií. Zvyšnú časť približne 200-tisíc eur si magistrát chce ponechať ako rezervu mesta.

Významným zdrojom príjmu boli projekty, do ktorých sa radnica zapojila. Vďaka nim tak získala nemalé finančné prostriedky na financovanie rôznych zámerov, a to hlavne na športovú infraštruktúru či bezpečnosť. Jednou z najväčších investičných akcií za minulý rok bola celková rekonštrukcia križovatky pri Tescu na ulici Aleja Slobody, ktorá trvala približne päť mesiacov. Celková hodnota zákazky bola 725-tisíc eur.

Mestské zastupiteľstvo schválilo aj prerozdelenie dotácií pre organizácie, ktoré v meste vykonávajú verejne prospešnú činnosť.

„Podporili sme rôzne organizácie a projekty v meste Dolný Kubín sumou viac ako 133-tisíc eur. Išlo o športové kluby a občianske združenia, ktoré sa zaoberajú kultúrnou, športovou alebo sociálnou oblasťou,“ uviedol viceprimátor Matúš Lakoštík.

(sita)


Ďalšie články