Turčianske hry mládeže sa blížia. Bude jedným z dejísk nová športová hala?

športová hala Martin 2 Športová hala v Martine. Foto: Ľubomír Chochula

MARTIN – Najstaršie športové podujatie v metropole Turca už onedlho napíše svoju ďalšiu kapitolu. Pripravovaný 61. ročník Turčianskych hier mládeže odštartuje 20. mája 2024 a bude trvať päť dní.

„Turčianky“ sú určené pre základné školy z okresov Martin a Turčianske Teplice. Tentoraz, na rozdiel od vlaňajšieho jubilejného ročníka, do ktorého sa zapojili aj žiaci z Báčskeho Petrovca (Srbsko), Gothy (Nemecko) a Jičína (Česko), nebude mať toto podujatie medzinárodný punc.

„Sily si medzi sebou zmerajú najlepší športovci z turčianskych základných škôl. Budú súťažiť vo futbale, atletike, basketbale, hádzanej, volejbale, florbale a plávaní,“ uviedol pre Žilinský Štandard referent MsÚ pre komunikáciu, médiá a vzťahy s verejnosťou Martin Miroslav Hamar.

Účastníkov nepoteší, že dejiskom halových kolektívnych športov nebude nová multifunkčná športová hala v areáli ZŠ Alexandra Dubčeka. Tento objekt aj s patričným zázemím majú síce v najbližšom období skolaudovať, no nebude ešte pripravený na veľký nápor športovcov.

„Turčianky“ sa začnú 20. mája futbalovými zápasmi na ihrisku v Športparku Pltníky. Na druhý deň sa uskutoční atletický program. „Tohto roku to pre výstavbu krytej tribúny na atletickom štadióne nemôže byť na veľkom 400-metrovom tartanovom ovále. Preto to zorganizujeme v areáli na ul. Východná, kde je 250-metrová tartanová dráha,“ doplnil Hamar.

V nasledujúcich troch dňoch vstúpia do THM aj zvyšné športy. Dejiskom basketbalových duelov budú telocvične ZŠ A. Stodolu, ZŠ Hurbanova a ZŠ A. Dubčeka (22. mája). Hádzanárske súboje sa odohrajú v telocvični Spojenej školy (22. a 23. mája).

Turnaj vo volejbale sa uskutoční v telocvični Gymnázia J. Lettricha (23. mája) a v telocvični ZŠ J. V. Dolinského (24. mája). Florbalisti budú súperiť o prvenstvo v telocvični ZŠ v Turanoch (23. mája) a plavci v krytej plavárni Sunny Martin (24. mája).

Riaditeľkou pretekov je opäť predsedníčka športovej komisie, mestská poslankyňa a štvornásobná účastníčka olympijských hier v atletike Lucia Hrivnák Klocová.

„Každoročne je naším cieľom udržať kvalitu podujatia na vysokej úrovni a vždy priniesť aj niečo nové. Veľmi sme sa snažili, aby už bola k dispozícii športová hala, žiaľ, nemôže sa to zrealizovať. Teraz to nevyšlo, ale o rok sa žiaci môžu tešiť na ešte lepšie podmienky nielen čo sa týka haly, lebo po dokončení krytej tribúny sa kráľovná športov vráti na atletický štadión so 400-metrovou dráhou,“ povedala pre Žilinský Štandard Hrivnák Klocová.

Slávnostné otvorenie 61. ročníka Turčianskych hier mládeže sa uskutoční 21. mája v atletickom areáli na Ul. Východná v mestskej časti Sever. Očakáva sa rekordný počet účastníkov (vlani sa zúčastnilo vyše 1 300 žiakov), pričom z jednotlivých športov by mali mať najväčšie zastúpenie atletika a plávanie.

Športová hala v Martine. Foto: Ľubomír Chochula
Športová hala v Martine. Foto: Ľubomír Chochula

Ďalšie články