Ružomberčania si za teplo nepriplatia, vďačiť za to môžu vedeniu mesta

Ceny tepla ostanú pre Ružomberčanov nezmenené Ceny tepla ostanú pre Ružomberčanov nezmenené. Foto: Pixabay.com

RUŽOMBEROK – Obyvatelia Ružomberka si nebudú musieť za teplo priplácať. Ceny ostanú zachované aj napriek slabému roku pre spoločnosť CZT Ružomberok, s. r. o, ktorá mesto zásobuje teplom.

Za zachovanie cien môžu Ružomberčania vďačiť dohode medzi vedením mesta Ružomberok a papierňami Mondi SCP, v ktorej sa podarilo vyjednať zľavy z ceny tepla pre prvý polrok 2024. Informuje o tom portál ruzomberok.sk.

Miestnym sa už dlhodobo darí na vykurovaní šetriť. Okrem slabších zím ide aj o účelové šetrenie, vďaka ktorému Ružomberčania vykurovali o 10 percent menej ako predchádzajúcu dekádu. Vyplýva to z údajov CZT.

„Ak porovnáme zimu v roku 2024 so zimou spred 20 rokov, tak zistíme, že priemerná teplota v januári v roku 2004 bola -3,42 °C a tohtoročný január bol na úrovni -0,74 °C. Kým vo februári v roku 2004 bola priemerná teplota okolo 0 °C a zaznamenali sme 18 dní s priemernými dennými mínusovými teplotami, vo februári tohto roku sme nezaregistrovali ani jeden deň, kedy priemerná denná teplota klesla pod 0 °C. Tieto skutočnosti majú dopady na ekonomiku spoločnosti a CZT sa musí s nimi vysporiadať,“ vysvetlil výkonný riaditeľ CZT Michal Lazár.

Pre ľudí však cena tepla ostáva rovnaká. Podľa primátora mesta Ružomberok inflácia len v roku 2023 presiahla hodnotu 10 percent. Z tohto pohľadu je potrebné pozitívne hodnotiť, že sa samospráva dohodla so spoločnosťou Mondi SCP, ktorá teplo vyrába, na dotovanej cene tepla.

„Výsledok je dojednaná zľava z ceny tepla pre prvý polrok 2024. Cena tepla tak bude z úrovne schválenej Úradom pre reguláciu sieťových odvetví po prepočítaní na gigajoule o 7 eur lacnejšia. Ide o jeden z benefitov spolupráce medzi Mondi SCP a mestom. Dobrou správou pre obyvateľov je, že nákup tepla tak CZT udrží na cenovo atraktívnej hodnote 22 eur za GJ, teda rovnakej, ako bola v roku 2023,“ podotkol primátor Ľubomír Kubáň, ktorý je zároveň konateľom CZT.

Ako ďalej dodal, ceny sa zatiaľ dvíhať nemajú. „Pokiaľ ide o ceny tepla v ďalšom polroku, už čoskoro začneme s papierňami ďalšie rokovania, aby sme ich výšku zachovali na prijateľnej úrovni pre obyvateľov,“ ozrejmil v príspevku na sociálnych sieťach.


Ďalšie články