Veriaci verzus techno: prípad zrušeného podujatia na Orave rozbúril vášne

Veriaci verzus techno: prípad zrušeného podujatia na Orave rozbúril vášne Ilustračný obrázok. Foto: pixabay

NÁMESTOVO – V utorok 30. apríla sa v Námestove dostal svet hudby do sporu s komunitou veriacich. Tí sa ohradili voči podujatiu, ktoré malo podľa nich glorifikovať diabla a kaziť mládež. Organizátor podujatie na základe tlaku verejnosti zrušil, no vášne v meste pretrvali. Niektorí dodnes rozprávajú o tom, že takto mesto fungovať nemá.

Zrušené hudobné podujatie v Námestove vyvolalo medzi ľuďmi rozporuplné reakcie. Miestna komunita veriacich sa ohradila voči hudobnému podujatiu s názvom Redroom Label, ktoré malo do mesta priniesť hudbu žánru techno. Problémom bol podľa všetkého prívlastok „Diablo“ v názve turné. To vyrušilo miestnu komunitu veriacich a malo za následok, že organizátor podujatia celý program zrušil.

„V utorok 30. apríla vás pozývame na Noc modlitby, ktorá začne moderovanou adoráciou pred Sviatosťou oltárnou. Úmysel adorácie je, aby sa mladí ľudia pri zábave neotvárali zlu. Modlitbou a adoráciou chceme reagovať na nebezpečnú formu zábavy mladých v našom meste a farnosti, takzvaný Diablo tour, ktorá sa koná práve v túto noc. Keďže nejde o žiadnu nevinnú zábavu, budeme sa v sile jednoty nášho farského spoločenstva v tom istom čase modliť a s dôverou prosiť o Božiu pomoc a ochranu pred silami Zla. Príďte sa s nami modliť,“ vyzývala farnosť Námestovo na svojom webe.

Redakciu Žilinského Štandardu prirodzene zaujímal aj postoj vedenia mesta, ktoré sa tak ocitlo v nárazníkovej zóne medzi kresťanskou komunitou a priaznivcami tohto podujatia. „Mesto Námestovo sa dištancuje od akéhokoľvek bránenia uskutočniť kultúrno-spoločenské a športové aktivity v rámci splnenia zákonných podmienok. Mesto zároveň nemá vedomosť o zasahovaní cirkevnej obce do kultúrneho života v meste,“ vyjadril sa primátor mesta Ján Kadera.

Organizátori podujatia sa voči kritike kresťanskej komunity bránia. „Všetkých znepokojených obyvateľov Námestova by sme radi ubezpečili, že Redroom v rámci svojich podujatí rozhodne nepraktikuje žiadne aktivity spojené so satanizmom. Sme hudobný label a svojimi akciami sa iba snažíme mladým ľuďom priblížiť techno kultúru,“ uvádza sa v príspevku na sociálnych sieťach.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa REDROOM (@redroom.label)

Veriaci však hovoria, že k zrušeniu podujatia nevyzývali. „Ja nie som žiaden aktivista, ani som nebojoval za to, aby sa zrušila akcia, ani raz som na to nevyzval. My sme len ľudí pozvali, aby sa prišli v tú noc modliť,“ povedal pre portál sme.sk kňaz farnosti Námestovo Andrej Branický. Ľudia, ktorí sa na podujatie tešili, to však vnímajú inak.

„Je veľmi smutné, že tí, ktorí najviac kričia o tolerancii, sami nie sú schopní tolerovať. V Námestove žije veľa rôznych ľudí s rôznymi názormi a hudobnými preferenciami. Pokladám za dôležité, aby sa tu mohli realizovať rôzne skupiny a komunity. Tak, ako nikto nezakazuje veriacim stretávať sa, tak by nemali byť pranierované ani voľnočasové aktivity ostatných ľudí,“ vyjadrila sa nám so znepokojením Martina z Námestova.

Redakcia oslovila aj jedného z predstaviteľov spoločnosti veriacich, od ktorých táto iniciatíva prišla. Napriek vopred stanovenému termínu a vzájomnej dohode nám však odpovede neposlali a rozhodli sa k veci nevyjadrovať. Svoje stanovisko pre Žilinský Štandard neposlala ani farnosť mesta Námestovo.


Ďalšie články