Škola získala státisíce eur. Investovala ich do moderného vzdelávania

Spojená škola Nižná (1) Záujem o absolventov Spojenej školy v Nižnej je veľký. Foto: Spojená škola Nižná

NIŽNÁ – Spojená škola v Nižnej sa teší z nových odborných učební. Potrebné financie do vzdelania mládeže poskytli nástroje Európskej únie, z eurofondov získala škola viac ako 650-tisíc eur.

O podpore školy informovala hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Eva Lacová. Spojená škola v Nižnej získala tri vynovené dielne a jedno laboratórium. Miestnosti budú slúžiť na teoretické a praktické vyučovanie. Investícia zároveň zrkadlí potreby trhu práce.

„Robotizácia, energetika a informatizácia sú hybné sily nášho kraja. Máme ambíciu byť slovenským robotickým centrom, kde prebieha vývoj aj uvádzanie výsledkov do praxe. Verím, že vynovené priestory s vybavením budú miestom, kde sa talenty detí budú premieňať na vedomosti a zručnosti, ktoré budú posúvať kraj dopredu k naplneniu našej vízie,“ uviedla na margo učební predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

Absolventi Spojenej školy v Nižnej majú medzi zamestnávateľmi v oblasti dlhodobo priaznivú povesť. Záujem o nich na trhu práce stále rastie. Aktuálne vykazuje škola nezamestnanosť svojich absolventov na úrovni 1,5 percenta.

Vďaka tomu sa radí medzi najlepších desať škôl ŽSK, pričom v kraji ich je 88. Vďaka finančnému stimulu a novým priestorom budú môcť študenti tejto školy dostávať ešte kvalitnejšie vzdelanie so zameraním na praktické zručnosti.

„V zrekonštruovaných priestoroch sa vyučujú žiaci v odbore mechanik elektrotechnik so zameraním na priemyselnú automatizáciu – pneumatiku, CNC stroje, kolaboratívne roboty, energetiku a súvisiace profesie. Týmto sa blížime k reálnym podmienkam, ktoré majú naši žiaci v rámci odborného vzdelávania a prípravy vo firmách,“ vyzdvihol riaditeľ školy Roman Javorek.

Samosprávny kraj investoval do inštitúcie aj v roku 2022, keď zateplili školskú jedáleň za vyše 260-tisíc eur. V tomto školskom roku uspeli vo výzve na debarierizáciu väčších stredných škôl s rozpočtom zhruba 180-tisíc eur. V súčasnosti pripravujú projektovú dokumentáciu.

(tasr)


Ďalšie články
Veľký problém s trestným oznámením na Hegerovu vládu

Veľký problém s trestným oznámením na Hegerovu vládu

Ministerstvo obrany pod vedením Roberta Kaliňáka podalo trestné oznámenie na vládu Eduarda Hegera z dôvodu nezákonného darovania stíhačiek MiG-29. Bývalá vláda sa mala podľa oznámenia dopustiť rovno troch trestných činov v súvislosti s darovaním stíhačiek, a to zneužívania právomoci verejného činiteľa, porušenia povinnosti pri správe cudzieho majetku a sabotáže. Takto...