Žilina vyhlásila mimoriadnu situáciu z dôvodu úniku nebezpečnej látky

polícia Ilustračné foto. Foto: FB polícia SR

ŽILINA – Mesto Žilina vyhlásilo mimoriadnu situáciu z dôvodu havárie kamióna a úniku nebezpečnej látky. Rozhodol o tom krízový štáb priamo na mieste udalosti.

V utorok o tom informovala hovorkyňa Žiliny Zuzana Ondrášová s tým, že výnimočný stav platí od pondelka 10. júna od 20:00.

Ako informuje Ondrášová, v pondelok popoludní na Koordinačné stredisko integrovaného záchranného systému Žilina nahlásili, že na Košickej ulici sa nachádza kamión s ukrajinským evidenčným číslom. Z jeho návesu vytekala na vozovku neznáma žltá kvapalina.

„V prepravných dokumentoch vodiča bola neznáma látka špecifikovaná ako technický olej s hmotnosťou 21,7 tony,“ priblížila Ondrášová.        

Unikajúcu kvapalinu zasahujúce zložky zachytávali do zberných vaní a pomocou čerpadiel na nebezpečné látky ju ďalej prečerpávali do barelov v zásahových vozidlách.

„Z dôvodu úniku nebezpečnej látky z pretrhnutého obalu na návese kamióna vyhlásilo mesto v pondelok mimoriadnu situáciu. Unikajúca kvapalina mohla ohroziť život, zdravie a majetok,“ vysvetlil vedúci oddelenia krízového riadenia a bezpečnosti Mestského úradu v Žiline Lukáš Čerňava.        

Doplnil, že v rámci opatrení vydali aj príkazy na vykonanie záchranných prác pre spoločnosti zabezpečujúce zberné barely, ich prepravu, poskytnutie súčinnosti pri prečerpávaní, odvozu a uskladnenia látky. „Zasahujúcim zložkám sa podarilo prečerpať objem 19,8 tony prevážaných v návese,“ vyčíslil Čerňava.        

Hovorkyňa zároveň potvrdila, že aktuálne je podané trestné konanie vo veci následkov na životné prostredie a identifikácia rozsahu majetkovej ujmy. Inšpekcia životného prostredia vyhodnocuje odobraté vzorky z rieky Váh. Prečerpaný materiál je podľa Ondrášovej uskladnený pod colným dohľadom finančnej správy. V rámci správneho konania sa čaká na vyjadrenie majiteľa vo veci ďalšieho nakladania s ním.

(tasr, mas)


Ďalšie články
Veľký problém s trestným oznámením na Hegerovu vládu

Veľký problém s trestným oznámením na Hegerovu vládu

Ministerstvo obrany pod vedením Roberta Kaliňáka podalo trestné oznámenie na vládu Eduarda Hegera z dôvodu nezákonného darovania stíhačiek MiG-29. Bývalá vláda sa mala podľa oznámenia dopustiť rovno troch trestných činov v súvislosti s darovaním stíhačiek, a to zneužívania právomoci verejného činiteľa, porušenia povinnosti pri správe cudzieho majetku a sabotáže. Takto...