Štáty majú prestať zbierať údaje o pohlaví, navrhlo v Štokholme Progresívne Slovensko

337243322_158947463699284_4664706668051814632_n Šéf PS Michal Šimečka na predvolebnom bilborde. Foto: FB/Michal Šimečka

Tlačivá s viac než dvoma možnosťami pre označenie pohlavia, cestovné doklady bez údajov o pohlaví. Strana, ktorá po voľbách na Slovensku sľubuje zaviesť normálnosť, na stretnutí svojej materskej Aliancie Liberálov a Demokratov pre Európu (ALDE) predstavila zámery, aké na Slovensku bežne neprezentuje. 

ALDE, zoskupenie, ktoré združuje liberálne európske strany, sa zišlo koncom mája v Štokholme. Progresívne Slovensko (PS) na ňom predstavilo rezolúciu o podpore transrodových osôb s názvom „Prestaňte ubližovať transľuďom v EÚ.” K autorstvu dokumentu sa na sociálnej sieti prihlásila podpredsedníčka PS Lucia Plaváková. 

V texte sa signatári okrem iného podpisujú pod potrebu vytvoriť spoločnosť, ktorá nebude zaznamenávať údaje o pohlaví svojich občanov. 

„Vyzývame stranu ALDE, jej členské organizácie, a inštitúcie Európskej Únie [presadzovať], aby štáty prestali uchovávať záznamy o pohlaví alebo rode svojich občanov,” píše sa v rezolúcii. Jedinou výnimkou z tohto pravidla by podľa PS mali byť „špecifické prípady, keď sú tieto informácie nevyhnutné pre štátnu schému pomoci, napríklad týkajúcu sa diskriminácie“.

Progresívne Slovensko vo svojej rezolúcii dodáva, že kým štáty neprestanú zaznamenávať údaje o pohlaví, mali by aspoň zmeniť diskriminačné úradné tlačivá. Ako príklad takéhoto tlačiva PS uvádza také, ktoré ponúka iba dve možnosti pre označenie pohlavia.

Ďalším z bodov rezolúcie je „odstránenie údajov o pohlaví z cestovných dokladov,“ ktoré majú podľa autorov dokumentu v procese identifikácie osôb „zanedbateľnú hodnotu.“

Podľa textu z pera Progresívneho Slovenska je zároveň nutné vytvoriť legislatívu, ktorá bude postihovať zločiny z nenávisti voči transrodovým ľuďom a pridať do Európskych zmlúv „rodovú identitu“ a „rodový prejav“ ako chránené charakteristiky. 

Národná legislatíva o zločinoch z nenávisti už v členských štátoch EÚ priniesla prvé plody. V roku 2022 grécky súd uznal za vinného z transfóbneho zločinu z nenávisti bývalého futbalistu Vasilisa Tsiartasa. Odsúdili ho na 10 mesiacov väzenia za príspevok na sociálnej sieti, v ktorom skritizoval legislatívne zmeny týkajúce sa rodovej identity. 

Štokholmská rezolúcia z dielne Progresívneho Slovenska sa tiež zasadzuje za uzákonenie pohlavnej sebaidentifikácie. Znamená to, že úradná zmena pohlavia by bola dostupná komukoľvek na základe vyhlásenia na matrike. Sebaidentifikáciu v ostatných rokoch umožnili napríklad vo Fínsku, v Španielsku, Švajčiarsku, Belgicku a v Írsku. 

Progresívne Slovensko v rezolúcii odôvodňuje svoj zámer uzákoniť sebaidentifikáciu tým, že „bez dokladov, ktoré odrážajú ich rod, sú transrodoví ľudia vystavení ohavnému porušovaniu ľudských práv vrátane diskriminácie, obťažovania a násilia“.

Ďalším zaujímavým bodom rezolúcie je zámer zaviesť odškodné pre osoby, ktoré boli v rámci úradnej zmeny pohlavia „nútené absolvovať sterilizačné zákroky.“ Tézu o vynútenej sterilizácii opakujú autori textu aj v odseku, kde vyhlasujú transrodových ľudí „za jedinú sociálnu skupinu, ktorú niektoré štáty zákonom nútia podstúpiť sterilizáciu.“

V skutočnosti je v istých krajinách EÚ vrátane Slovenska, sterilita podmienkou pre uznanie právnej zmeny pohlavia. Okrem chirurgických zákrokov, ktoré sú súčasťou takzvanej zdravotnej starostlivosti potvrdzujúcej rod (gender affirming care) riskujú sterilitu aj používatelia hormónov opačného pohlavia.

Okrem odstránenia podmienky sterility ide o požiadavky, ktoré PS slovenskej verejnosti bežne neprezentuje. Zámer presadiť, aby štáty viac nezaznamenávali údaje o pohlaví občanov, sa nenachádza v programových dokumentoch strany. Podobné úmysly nezaznievajú ani v televíznych diskusiách s predstaviteľmi Progresívneho Slovenska. Stranu sme požiadali o stanovisko k téme. 

Lucia Plaváková a Michal Šimečka. Foto: FB/Lucia Plaváková

Ďalšie články