Cirkev smúti: Odišiel kňaz, ktorý držal mládež nad vodou

cross-3991591_1280 ilustračné foto: pixabay

RUŽOMBEROK – Smutná správa prišla k nám do redakcie. Včera zomrel kňaz Jozef Žvanda, ktorý stál pri zrode univerzitného pastoračného centra pri katolíckej univerzite v Ružomberku.

Kňaz Jozef Žvanda sa venoval lyžovaniu, hrával na gitare a kedysi bol dokonca DJ. Otec Jozef pôsobil ako univerzitný kaplán v pastoračnom centre Jána Vojtaššáka pri Katolíckej univerzite v Ružomberku. K viere sa dostal cez svojich rodičov. Päť rokov študoval v Košiciach na strojníckej fakulte. Na internáte bol konfrontovaný s povrchným študentským životom. Už počas vysokej školy sa venoval mnohým aktivitám.

Otec Jozef Žvanda stál pri zrode univerzitného pastoračného centra pri katolíckej univerzite v Ružomberku. FOTO: KU Ružomberok

Jozef Žvanda dlho zvažoval, či sa má stať kňazom. Istý čas pracoval v zahraničí, neskôr dostal zaujímavú pracovnú ponuku aj na Slovensku. Nakoniec sa však prihlásil do kňazského seminára. Stál pri zrode univerzitného pastoračného centra pri katolíckej univerzite v Ružomberku. Jeho najväčšou túžbou bolo prispievať k duchovnému rastu mladých ľudí. Chcel z nich vychovať dobrých kňazov, ale aj dobrých manželov, jednoducho Božích svätých.

Priamo v nemocnici prišla mládež povzbudiť otca Jozefa. VIDEO: UPaC Ružomberok

Otec Jozef bojoval v ružomberskej nemocnici s vážnymi zdravotnými problémami. Dokonca v nemocnici prijímal návštevy mladých, kde mu prišli zaspievať, pomodliť sa s ním a vyprosiť mu zdravie a silu. Dokonca priamo z nemocničnej postele sa prihovoril všetkým veriacim. Žiaľ, jeho zdravotný stav bol natoľko vážny, že na Jednotke intenzívnej starostlivosti svoj boj o život včera prehral.

Takto sa 13. júna 2023 prihovoril otec Jozef Žvanda k všetkým veriacim. VIDEO: UPaC Ružomberok

Bol nesmierne vďačný za svojich spolubratov kňazov z UPaC, s ktorými vytváral peknú komunitu a zároveň za všetkých spolupracovníkov z UPaC, za každého študenta, pedagóga či zamestnanca KU. Pohrebné obrady spojené so zádušnou sv. omšou budú v piatok 23. júna o 10.00 hodine v kostole sv. Kataríny Alexandrijskej v Šarišských Dravciach odkiaľ pochádzal.


Ďalšie články