Pri domovej prehliadke na Kysuciach našli desiatky škatúľ pašovaných cigariet

Cigarety na Kysuciach Finančná správa narazila na poriadny úlovok. Foto: finansnasprava.sk

OŠČADNICA – Kriminalisti finančnej správy našli v rámci domovej prehliadky v obci Oščadnica v okrese Čadca takmer 37-tisíc kusov balení cigariet bez slovenskej kontrolnej známky. Ich predajom by predajcovia ušetrili na daniach viac ako 100-tisíc eur.

O prípade informovala Drahomíra Adamčíková z komunikačného oddelenia Finančného riaditeľstva Slovenskej republiky. Muž zrejme nakupoval neoznačené balenia cigariet v Poľsku a predával ich v rámci celého Žilinského kraja.

Podľa kriminalistov sa cigarety bez kontrolnej známky dostali aj do okolitých štátov Európskej únie. Neoznačené cigarety nakupoval J. K. z Oščadnice minimálne od mája minulého roka. V spolupráci s českými kriminalistami ho koncom apríla zadržali v Českej republike počas predávania neoznačených balení cigariet odberateľom.

„Príslušníci Kriminálneho úradu finančnej správy následne urobili u neho domovú prehliadku, pri ktorej našli 47 bielych škatúľ. V nich boli neoznačené spotrebiteľské balenia cigariet (SBC) značky Rothmans,“ priblížila Adamčíková.

Dovedna 80 kartónov neoznačených spotrebiteľských balení cigariet bolo umiestnených v 46 krabiciach. „Na základe týchto skutočností vyšetrovateľ finančnej správy zaistil všetky SBC. Celkovo išlo o 36 909 kusov neoznačených SBC, čím by vznikla predbežná škoda na spotrebnej dani vo výške 109 937,15 eura,“ konkretizovala Adamčíková.

Na základe vykonanej domovej prehliadky vzniklo podozrenie zo spáchania trestného činu porušenia predpisov o štátnych technických opatreniach na označenie tovaru podľa Trestného zákona. V prípade preukázania podozrení a dokázania viny hrozí osobe trest odňatia slobody v rozsahu 1 až 5 rokov. Spomínaná osoba, ktorá zabezpečovala sklad a distribúciu neoznačených SBC, pritom už bola v minulosti stíhaná pre uvedený trestný čin.

(sita, mar)


Ďalšie články