Šesť chodov na degustačnej večeri ako meninový darček

1-10 Prvý chod – grilovaná hruška s gorgonzolovou penou, orechami a pečenou panchettou. Foto: MP

POVAŽSKÁ BYSTRICA – Nebolo to na hrade, ale v kaštieli Orlové zo 17. storočia, ktorý sa po rozsiahlej rekonštrukcii v rokoch 2014 až 2016 stal sídlom štvorhviezdičkového hotela. Nebolo to v súkromí, ale za účasti publika.

Na degustačnej večeri sa pred pár dňami v tomto historickom hoteli (meno nemusíme prezrádzať, lebo kvalitou si už dávno získal na svoju stranu početnú klientelu) zúčastnila polstovka hostí. Zastúpené boli všetky vekové kategórie.

Samozrejme, že to bolo na komerčnej báze, ale o to nejde. Každý z účastníkov mal svoj dôvod, prečo mal o túto večeru záujem, ale ak vás pozval niekto blízky a takouto formou vám dal darček k meninám, potom už príchod bol pre oslávenca vlastne nultým chodom. Príjemnú atmosféru v historickej miestnosti s krbom dotvárala hra na harfe.

Po prípitku (frizzante) servírovali prvý chod, ktorý okamžite potešil chuťové poháriky degustátorov. Grilovaná hruška s gorgonzolovou penou, orechami a pečenou panchettou bola tou najlepšou pozvánkou na druhý chod.

Mrkvovo-pomarančový krém s kokosovým mliekom a zázvorom sa rozplýval na jazyku. Bol taký lahodný, až sa žiadalo vypýtať si recept. Tretí chod, cviklové rizoto s kozím syrom a rukolou, v ničom nezaostával za prvými dvoma delikatesami. Ani štvrtý chod nesklamal, práve naopak. Grilovaná bravčová panenka s pečeným batatom a dubákovou omáčkou veľmi chutila.

Po piatom jedle, pečená treska s pošírovanou špargľou a špenátovo-vínovou omáčkou, ktoré bolo takisto skvele pripravené, sa ukázalo, že oči by, na rozdiel od žalúdka, ešte stále jedli. Na šiesty chod sa však tešili všetky mlsné jazýčky. Citrónový posset s mangovým coulis, podávaný v pohári, bol čerešničkou na torte celej večere.

Potom už nasledoval len jeden chod. A to odchod domov. Domov sa cestovalo s pocitom, že takýto krásny romantický večer spojený s wellness a degustačnou večerou si treba niekedy zopakovať, lebo život nie je len o práci, ale aj o zážitkoch. A toto bol nezabudnuteľný meninový zážitok.

Takže, ak aj vy chcete potešiť svoju milovanú osobu, môžete sa nechať inšpirovať, alebo pripraviť iné prekvapenie.


Ďalšie články