Kontroverzný prípad má dohru: Problémového medveďa zastrelili

Odstrel medveďa v centre Liptovského Mikuláša bude riešiť enviropolícia Ilustračná foto. Zdroj: TA3

LIPTOVSKÉ REVÚCE – Čitateľom Žilinského Štandardu sme v priebehu septembra 2023 priniesli zaujímavý príbeh plný zvratov. Medveď mal najskôr človeka napadnúť, neskôr sa však ukázalo, že Žilinský Štandard bol na túto tému zneužitý starostkou na vlastnú propagáciu.

Medveď v skutočnosti nikoho nenapadol a celú situáciu neprimerane nafúkla starostka obce. Či išlo iba o zúfalú snahu na problém upozorniť alebo o vlastnú politickú kampaň, nie je známe. Miestni sa však naozaj báli, nakoľko medveď spôsoboval škody na ovocných stromoch, zelenine a ničil aj včelie úle, ploty a ohradníky. Potvrdil to odbor komunikácie Štátnej ochrany prírody (ŠOP).

Medveďa odstránili na základe dohody o spolupráci pri manažmente medveďa hnedého medzi ŠOP SR a poľovníckym združením PZ Suchá Zelenô. Išlo pritom o štvorročného samca, ktorý opakovane navštevoval obec. Informovala o tom TASR.

K odstrelu pristúpil zásahový tím po tom, čo všetky ostatné metódy jeho odstrašenia zlyhali. Jeho správanie v blízkosti ľudí vyhodnotili odborníci ako reálne riziko ohrozenia zdravia a života ľudí žijúcich a pohybujúcich sa v predmetných lokalitách.


Ďalšie články