Stovky ľudí podpisujú petíciu. Školu si vziať nedajú

priemyslovka1 Budova je známa mnohým študentom aj absolventom. Foto: SPŠT Martin

MARTIN – Stredná priemyselná škola by sa mala koncom roka 2025 presťahovať zo svojho pôvodného miesta do priestorov Spojenej školy v Martine. Pre mnohých študentov aj pedagógov by to však predstavovalo problém.

Počas prvých novembrových týždňov tohto roka predložil riaditeľ Úradu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) riaditeľom oboch spomínaných škôl návrh na presťahovanie do budovy Spojenej školy Martin. Cieľom mala byť racionalizácia siete stredných škôl v rámci kraja.

Miestnym sa tento nápad nezdá. „Škola má viac ako 10-tisíc absolventov, technicky vzdelaných odborníkov. V súčasnosti škola kvalitne vzdeláva 400 žiakov a v školskom internáte poskytuje ubytovanie 120 mladým ľuďom. Priemyslovka je známa tiež tým, že má kvalitnú kuchyňu, asi najlepšiu v Martine. Budova a areál priemyslovky sú jedinečné, umiestnené v krásnom prírodnom prostredí na Martinských terasách,“ uviedla pre Žilinský Štandard Lenka Huňorová, jedna z nespokojných signatárov petície, ktorá už viac než 30 rokov vyučuje na Strednej priemyselnej škole technickej Martin. Školu so 72-ročnou históriou navštevoval aj jej brat, vyučoval tam aj jej otec.

„Považujeme budovu SPŠT Martin na ulici Novomeského za historickú súčasť mesta Martin, kedysi jeho pýchu a srdce kvalitného technického vzdelávania, o čom svedčia aj výsledky našich žiakov a úspechy našich absolventov. V tomto svetle by mala budova zostať naďalej vzdelávacou inštitúciou,“ napísali v petícii, ktorú podpísalo už takmer 2-tisíc ľudí. Prečítať si ju môžete tu.


Ďalšie články