Zvyšovanie daní v Žiline: Potreba, alebo zbytočnosť?

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Ilustračná snímka. Foto: tasr

ŽILINA – Navrhované zvýšenie daní z nehnuteľností v Žiline je nepopulárnym krokom, ktorý bude mať vplyv na všetkých vlastníkov nehnuteľností v meste. Zvýšenie sa pohybuje v priemere o 45 percent a dotkne sa všetkých druhov nehnuteľností, teda pozemkov, stavieb, bytov a nebytových priestorov v bytových domoch.

Mesto Žilina obhajuje zvýšenie daní potrebou pokryť svoje vyššie výdavky. Mesto má v pláne investovať do rozvoja infraštruktúry, dopravy, kultúry a sociálnych služieb. Zvýšenie daní by malo priniesť do mestského rozpočtu viac ako 7 miliónov eur.

Zvýšenie daní z nehnuteľností je pochopiteľne kritizované mnohými občanmi. Kritici argumentujú, že ide o neférový krok, ktorý zaťaží najmä tých, ktorí už teraz platia vysoké dane. Zvýšenie daní môže tiež viesť k zníženiu hodnoty nehnuteľností a k zhoršeniu životnej úrovne obyvateľov.

Na druhej strane, zvýšenie daní z nehnuteľností môže byť aj pozitívnym krokom, ktorý prinesie zlepšenie kvality života v meste. Ak sa financie získané z daní použijú na investície do rozvoja infraštruktúry a služieb, môžu zlepšiť životné podmienky pre všetkých obyvateľov.

Konečné rozhodnutie o zvýšení daní z nehnuteľností v Žiline bude na mestskom zastupiteľstve. Ak bude návrh schválený, začne sa uplatňovať od 1. januára 2024. Môj názor je, že zvýšenie daní z nehnuteľností je krokom, ktorý by mal byť opatrne zvážený. Zvýšenie by malo byť primerané a mali by byť zabezpečené transparentné pravidlá pre jeho výpočet.

Mesto by malo tiež informovať občanov o tom, ako budú získané financie použité. Ak by sa zvýšenie daní použilo na investície, ktoré by zlepšili kvalitu života v meste, mohol by to byť pozitívny krok. Ak by sa však zvýšenie daní použilo na pokrytie súčasných výdavkov mesta, mohlo by to viesť k zvýšeniu zaťaženia občanov.

Zvýšenie daní z nehnuteľností však môže mať aj negatívny vplyv na trh s nehnuteľnosťami. Zvýšenie nákladov na vlastníctvo nehnuteľností môže viesť k zníženiu cien nehnuteľností, alebo k tomu, že sa ľudia budú snažiť nehnuteľnosti predať. To môže mať negatívny vplyv na ekonomiku mesta, pretože zníži objem transakcií s nehnuteľnosťami. Mesto Žilina však tvrdí, že zvýšenie daní je nevyhnutné, aby mesto mohlo pokryť svoje výdavky a hlavne, aby sa nezadĺžilo.


Ďalšie články