Tento piatok by sme nemali nakupovať

family-2923690_1280 Ilustračné foto: pixabay

V piatok 24. novembra je Medzinárodný deň nenakupovania. Tento deň je výzvou vzdať sa nakupovania na jeden deň a zamyslieť sa nad negatívnymi dopadmi nakupovania na životné prostredie, naše zdravie a život.

Nakupovanie je neoddeliteľnou súčasťou nášho každodenného života. Nakupujeme jedlo, oblečenie, elektroniku a tovar všetkého druhu. Často však nakupujeme veci, ktoré vôbec nepotrebujeme.

Nakupovanie má však aj negatívne dopady. Produkuje odpad, prispieva ku klimatickým zmenám a znečisťuje životné prostredie. Nakupovanie je tiež často spojené s konzumizmom, ktorý môže viesť k nespokojnosti a stresu.

Medzinárodný deň nenakupovania je príležitosťou na to, aby sme sa zamysleli nad naším nákupným správaním. Môžeme si položiť otázky, či danú vec potrebujem, či môžem nájsť alternatívu, ktorá je ekologickejšia, alebo či si môžem túto vec požičať alebo opraviť.

Ak sa na tieto otázky budeme pýtať častejšie, môžeme začať meniť naše nákupné správanie. Môžeme začať nakupovať menej, ale lepšie. Môžeme si vyberať výrobky, ktoré sú vyrobené z udržateľných materiálov, a ktoré sú šetrné k životnému prostrediu. Môžeme tiež podporovať miestne podniky, ktoré produkujú kvalitné výrobky.

Medzinárodný deň nenakupovania je len začiatok. Ak chceme skutočne zmeniť spôsob, akým nakupujeme, musíme byť ochotní zmeniť svoje nákupné správanie natrvalo.


Ďalšie články