Tragédia na Orave: Za Patrikom plače škola i rodina. Pripravujú sa na pohreb

IMG_20231211_074051 Pietne miesto na škole, kde chodil Patrik. FOTO: David Markovič, Žilinský Štandard

TVRDOŠÍN – Piatková (8. 12.) tragická nehoda v Tvrdošíne otriasla celou Oravou. Popoludní kamión zrazil študenta Patrika, ktorý išiel zo školy domov. Zranenia boli také vážne, že neboli zlučiteľné so životom. Snaha o záchranu jeho života bola márna. Vodič kamióna nezastavil a v jazde pokračoval ďalej. Študenti si dnes uctili Patrika a v škole zriadili pietnu miestnosť.

Tragická nehoda sa stala v piatok 8. 12. popoludní. Študent Patrik sa snažil prejsť na druhú stranu mimo priechodu pre chodcov. V tom prechádzal kamionista, ktorý išiel z Dolného Kubína smer Trstená a mladého chlapca zachytil zadným návesom. Kamión podľa svedkov išiel pomaly, avšak chlapca prešiel zadným kolesom.

Vodič nezastavil a pokračoval v jazde. To môže byť dôsledkom toho, že si ho kamionista jednoducho nevšimol. „V tom čase som šiel do obchodu, počul som už len húkačky, tak som sa išiel pozrieť čo sa stalo,“ prezradil pre Žilinský Štandard Erik, ktorého celá nehoda zasiahla a nedokáže sa z toho spamätať. „Študenti obkľúčili Patrika na zemi, aby sa mu nič nestalo. Viem, že sa mu snažili pomôcť, jedna študentka zavolala všetky záchranné zložky.“ Mladý chlapec utrpel vážne devastačné zranenia, ktorým žiaľ na mieste podľahol.

Dopravu riadili policajti a v oboch smeroch sa tvorili dlhé kolóny. Patrik navštevoval Strednú priemyselnú školu informačných technológii Ignáca Gessaya v Tvrdošíne. V areáli školy zriadilo vedenie pietnu spomienku na Patrika, kde zapálili sviečku a umiestnili jeho fotografiu. Ako sme sa dozvedeli, Patrik bol milý a skôr tichý študent. „Vôbec nebol konfliktný a na svoju postavu bol skôr citlivejšej povahy,“ vraví študentka Janka.

Po vodičovi polícia okamžite vyhlásila pátranie a podľa dobre informovaného zdroja Žilinského Štandardu, vodiča vraj zadržali v Trstenej približne 10 kilometrov od Tvrdošína kde sa nehoda stala. V tejto súvislosti sme oslovili žilinskú políciu, či nám vie potvrdiť informáciu, že vodiča kamiónu zadržali. „Ďalšie okolnosti, miera zavinenia a presná príčina tragickej dopravnej nehody sú predmetom prebiehajúceho vyšetrovania,“ odpovedala na našu otázku žilinská policajná hovorkyňa Gabriela Kremeňová.

Plač a smútok

V škole je celý týždeň pochmúrna atmosféra. Spolužiaci Patrika sú z jeho smrti zdrvení. Niektorí plakali, iní sa len ticho prizerali na jeho fotografiu, ktorá je umiestnená v areáli školy. „Patrik bol skvelý kamarát. Vždy bol ochotný pomôcť. Bude nám veľmi chýbať,“ hovorí spolužiak Ján, ktorý dodal, že okrem toho bol vždy veselý a optimistický. Vždy vedel, ako rozveseliť ľudí.

Rodina sa pripravuje na pohreb

V Patrikovej rodine vládne smútok a zúfalstvo. Rodina sa teraz musí pripraviť na tej najhorší deň, kedy bude musieť pochovať a navždy sa rozlúčiť so svojim milovaným synom. Smrť Patrika je tak veľkou stratou pre jeho rodinu, priateľov a celú Oravu. Bude navždy pripomínaný ako dobrý človek, ktorý mal rád život a ľudí okolo seba.

Rozhovor s profesionálnym vodičom Michalom Jasenákom. ZVUK: Žilinský Štandard

Žilinský Štandard preto oslovil profesionálneho vodiča, ktorý okrem osobných áut šoféruje aj nákladné a preto nás zaujímalo, či vodič kamióna mohol prehliadnuť, že by niekoho zrazil. „Mŕtve uhly sú miesta, ktoré vodič kamióna nevidí z kabíny. V týchto uhloch sa môžu nachádzať chodci, cyklisti alebo iné vozidlá,“ povedal vodič Michal Jasenák, ktorý uviedol, že mŕtve uhly sú veľmi nebezpečné a môžu byť príčinou nehôd.

Tragédia na Orave je smutnou pripomienkou toho, aké nebezpečné môžu byť cesty. Je dôležité, aby chodci boli opatrní pri prechádzaní cez cestu a aby vodiči kamiónov boli obzvlášť opatrní pri premávke v mŕtvych uhloch.

Patrik bude navždy pripomínaný ako milý a usmiaty mladý chalan, ktorý mal pred sebou celý život. Budúci rok mal vstúpiť do dospelosti, kedy mal maturovať. Jeho spolužiaci tak túto skúšku dospelosti budú skladať bez neho.


Ďalšie články