Veršujúci poslanec aj škriepky: Na radnici napokon schválili rozpočet pre Žilinu

fiabane Žilinský primátor Peter Fiabáne na poslednom rokovaní MsZ v roku 2023. Foto: LK

ŽILINA – V utorok 19. decembra sa vo veľkej zasadacej miestnosti Mestského úradu v Žiline konalo mimoriadne zasadnutie mestského zastupiteľstva. O čom poslanci rokovali?

V úvode schôdze členovia MsZ hladko schválili podnájomné zmluvy súvisiace so zimným štadiónom – krasokorčuliarske a hokejové kluby. Doba podnájmu je od 1. 1. do 30. 6. 2024.

„V novom roku by sme sa mali rozbehnúť proces ohľadne nastavenia športu, lebo takáto pomoc pre športové kluby vyvoláva ďalšie otázky, ako správne nastaviť parametre na systémovú podporu športu, čoho som si vedomý. Očakávam na túto tému vecnú diskusiu,“ vyjadril sa primátor Žiliny Peter Fiabáne.

Veľká diskusia sa strhla na tému rozpočet mesta Žilina na roky 2024 až 2026. Hlavná kontrolórka mesta Vlasta Grajciarová uviedla k tomuto bodu odborné stanovisko. „Návrh rozpočtu mesta na rok 2024 je zostavený ako vyrovnaný, pričom celkové príjmy aj výdavky sú rozpočtované vo výške 122 183 530 eur. Čo sa týka príjmovej zložky, reálne číslo sa môže líšiť, ale samospráva nemá na to dosah, lebo to bude ovplyvnené tým, aké budú dane z príjmov pre obce a mestá,“ povedala Grajciarová a vzápätí na toto riziko upozornil aj žilinský primátor.

Na margo príspevku a návrhu poslanca Petra Cibulku, aby sa rozpočet navýšil na mestské časti, sa zdvihla vlna kritiky niektorých jeho kolegov, ktorí to považovali za populistické, lebo keby na minulej schôdzi neodsúhlasili zvýšenie daní, čo on vtedy nepodporil, ťažšie by sa hľadali zdroje na ďalší rozvoj mesta.

V rámci diskusie pobavil prítomných v sále faktickou poznámkou poslanec Ondrej Soška. „Štát nám zobral milióny, kričali sme, že to oni, pomôžte si len vy sami aj s navýšenými mzdami. Museli sme zvýšiť dane, čo spravíme teraz za ne? Tí čo zvýšiť nechceli, už niečo vymysleli. Dajte nám sem miliónik, opravíme nejaký chodník. Nebojte sa milí, drahí, počkajme si len do jari. Vtedy to v pokoji schválime a všetko spravíme.“

Poslanci najskôr hlasovali o návrhu vedúceho ekonomického odboru MsÚ v Žiline Pavla Vaščáka, ktorý navrhol, aby boli príjmy z poplatku za komunálny odpad znížené o 1,2 milióna a aby o rovnakú čiastku znížili aj výdavky za odvoz, likvidáciu a separáciu komunálneho odpadu.

Tento návrh členovia MsZ odsúhlasili. Naopak, zelenú nedostal návrh poslanca Cibulku, ktorý chcel, aby na najbližšej schôdzi v novom roku schválili zmenu rozpočtu o výdavky na rozvoj obvodov v celkovej výške približne 1 milión eur.

Nakoniec mestské zastupiteľstvo hlasovalo o celkovom uznesení ohľadne rozpočtu mesta na roky 2024, 2025, 2026 aj s akceptáciou pozmeňujúceho návrhu Vaščáka. Za bolo 28 poslancov, proti nebol nik a jeden sa zdržal hlasovania. Žilina tak bude hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom 120 983 530 eur.

„Chcem sa vám veľmi pekne poďakovať za spoluprácu v roku 2023. Napriek tomu, že na niektoré veci nemáme spoločný názor. Je dôležité, aby sme vedeli diskutovať kultivovane a normálnym spôsobom. A viac si dôverovali a rešpektovali svoje vzájomné postavenie. Chcem sa poďakovať všetkým, ktorí zabezpečovali mestské zastupiteľstvo. Prajem, aby ste vianočné sviatky prežili v pokoji, mieri, s príjemným pocitom v srdci, aby ste si dobre oddýchli. No a teším sa na spoluprácu v roku 2024,“ týmito slovami ukončil mimoriadne zasadnutie MsZ primátor Fiabáne.


Ďalšie články