V Martine rokovali o parkovacej politike, rozpočte mesta, ale aj o podpore priemyslovky

MsZ Vľavo je viceprimátor Stanislav Thomka, vedľa neho primátor Ján Danko. Foto: LK

MARTIN – Vo štvrtok 21. decembra sa vo veľkej zasadačke Mestského úradu v Martine najskôr pokračovalo v minulej schôdzi mestského zastupiteľstva, ktorú koncom novembra nedokončili, a potom prišlo na rad riadne naplánované zasadnutie Mestského zastupiteľstva.

Veľká diskusia bola ohľadne informatívnej správy Turiec, a. s., kde v priebehu tohto roka došlo k výmene vedenia, keďže sa tam v minulosti nehospodárilo správne a existujú podozrenia zo spáchania trestných činov.

Niektorí poslanci by túto mestskú spoločnosť, ktorá má príjmy z parkovania a prenájmu autobusovej stanice SAD v Martine, najradšej zrušili. Rovnako má na starosti aj prípravu parkovacej politiky postavenej na parkovacích domoch. Rušenie spoločnosti však nebolo predmetom rokovania.

V pléne vystúpil aj súčasný predseda predstavenstva Turiec, a. s., Peter Gavorník, ktorý reagoval na otázky poslancov. Hovoril napríklad aj o prípravách garážového domu pri mestskom úrade, pričom predpokladá, že v budúcom roku túto tému vyriešia.

„Pripravujeme aj úplne nový web, lebo ten súčasný nepovažujem za adekvátny. Čo sa týka odmien za rok 2022, podľa mojich informácií boli rozdelené alikvótne na každého člena dozornej rady a člena predsedníctva. Vzhľadom na to, čo nás v najbližších rokoch čaká z hľadisku parkovania, autobusovej stanice a ďalších vecí, je dôležité, aby spoločnosť správne fungovala a bola dobre riadená, lebo výška investícií bude vyššia ako príjmy z parkovania. Ešte chcem dodať, že všetky zmluvy zverejňujeme na Centrálnom registri zmlúv a zverejňujeme aj všetky faktúry. Neviem, prečo tak nebolo v minulosti.“ uviedol Gavorník.

Napokon členovia MsZ schválili informatívnu správu o činnosti a hospodárení Turiec, a. s., za rok 2022.

Na rokovaní sa hovorilo aj o snahe žilinskej župy presťahovať Strednú priemyselnú školu technickú (SPŠT) v Martine do Spojenej školy v Martine s termínom od 1. septembra 2025.

„My sme boli zriadení v roku 1951 ako vyššia odborná škola, ktorá bola vybudovaná na dôstojnom mieste na martinskej Akropole, v širšej pamiatkovej zóne. Veľmi si želám, aby sme mohli naďalej byť v tejto budove a tomto prostredí. Chcem poprosiť martinských poslancov za ŽSK, ktorí budú o tom na župe hlasovať, aby sa rozhodli správne a pomohli nám. Bojujeme aj my, moji kolegovia spustili petíciu za dôstojné pokračovanie priemyslovky. K dnešnému dňu máme už 2 700 podpisov a začiatkom roka bude petícia odovzdaná na ŽSK,“ povedala riaditeľka SPŠT Dagmar Najšlová.

Doplnila, že podľa hodnotenia INEKO je martinská priemyslovka na 6. mieste v Žilinskom kraji a v rámci celého Slovenska je na 45. mieste medzi strednými odbornými školami.

Poslanci schválili uznesenie viceprimátora Stanislava Thomku týkajúce sa žiadosti martinského zastupiteľstva, aby vedenie mesta Martin rokovalo s vedením ŽSK na tému zlučovania stredných škôl v Martine.

Po krátkej pauze nasledovalo decembrové zasadnutie MsZ, na ktorom bol nosnou témou rozpočet na roky 2024, 2025 a 2026. Rozpočet mesta Martin na rok 2024 je navrhnutý ako vyrovnaný. Príjmy na rok 2024 sú navrhnuté v celkovej výške 70 578 828 eur, z toho bežné príjmy sú vo výške 58 515 915 eur.

Príjmová časť rozpočtu vychádza z predpokladu výnosu dane z príjmov fyzických osôb, ktoré mesto získava zo štátneho rozpočtu. Podielové dane tvoria takmer polovicu príjmov do rozpočtu mesta a na rok 2024 je naplánovaná z tohto zdroja sumu 28 401 000 eur.

Sadzby miestnych daní a poplatkov a nedaňové príjmy vychádzajú zo schváleného zvýšenia na rok 2024. Nedaňové príjmy vychádzajú z predpokladaného príjmu z vlastníctva majetku a administratívnych poplatkov.

Zastupiteľstvo najskôr k tomuto bodu schválilo stanovisko mestskej rady a niektoré doplňujúce poslanecké návrhy, aby napokon odsúhlasilo rozpočet mesta Martin na roky 2024, 2025 a 2026.

Z 27 prítomných členov MsZ podporilo celkové uznesenie 16 poslancov, desiati sa zdržali hlasovania a jeden bol proti.


Ďalšie články