Ako sa vyhnúť požiaru v dome? Hasiči upozorňujú na častú chybu

02_komin_shutterstock_341861801-1024x668 Ilustračný obrázok. Foto: peknebyvanie.sk

Zima je už v plnom prúde, a hoci aktuálne sledujeme výrazné oteplenie, vykurovacia sezóna ešte zďaleka neskončila. V článku vám preto prinášame niekoľko tipov o dodržovaní bezpečnostných opatrení pri vykurovaní.

Dobrovoľný hasičský zbor v Zuberci ozrejmil, na čo by si mali dať ľudia pri vykurovaní svojich domácností pozor. Týka sa to majiteľov rodinných domov, na pozore by sa však mali mať aj tí, ktorí manipulujú so spotrebičmi.

Prioritou je technická údržba a čistenie komínov, nakoľko zanedbaný komín patrí k najčastejším príčinám vzniku požiarov. Dôležité je tiež dávať pozor pri zapájaní rôznych elektrospotrebičov. Neodborné zaobchádzanie či poškodený produkt môžu viesť ku skratu, čo následne vedie k požiaru.

Hasiči tiež zdôrazňujú, že je dôležité neuskladňovať horľavé tekutiny a materiály v blízkosti kozubov alebo komínových telies. Samozrejme, v čase Vianoc a Nového roka môže požiar spustiť prevrhnutá sviečka či neopatrné narábanie s pyrotechnikou.

Na základe týchto rád sa ľuďom odporúča pravidelne zabezpečovať čistenie komínov, ako aj ich kontrolu po technickej stránke. Dôležité je tiež vykurovať správnym typom paliva, a to na základe toho, aký je v domácnosti kotol. Toto palivo by taktiež nemalo byť v tesnej blízkosti kotlov, aby nedošlo ku požiaru.


Ďalšie články