Zimné „prázdniny“ na rekonštrukcii mostov v Žiline: Stihnú práce dokončiť?

most Most na Ul. sv. Cyrila a Metoda v Žiline. Foto: mesto Žilina

ŽILINA – Stavebné práce na oprave mostov na Ul. sv. Cyrila a Metoda v mestskej časti Vlčince sú prerušené od 19. decembra 2023 až do 31. marca tohto roku.

Mesto Žilina ako investor to ešte koncom starého roka odôvodnilo nepriaznivými zimnými klimatickými podmienkami. Keďže počasie je už niekoľko dní teplotne nadpriemerné, Žilinský Štandard sa spýtal na stanovisko viceprimátora mesta Jána Ničíka, či prestávka nie je zbytočne dlhá a či to neohrozí termín dokončenia diela.

„Dodávateľom stavby – rekonštrukcie mosta sv. Cyrila a Metoda je firma Jalba, s r. o., vysúťažená vo verejnom obstarávaní. Prerušenie prác kvôli nepriaznivým klimatickým podmienkam a zimnej údržbe nebude mať vplyv na termín dokončenia,“ uviedol pre Žilinský Štandard J. Ničík.

K rekonštrukcii, ktorá sa začala 15. septembra 2023, pristúpilo mesto preto, aby opravili jednotlivé prvky a bezpečnostné zariadenia na oboch premosteniach na Ul. Sv. Cyrila a Metoda. Je to v súlade s ambíciou mesta zlepšiť cestnú infraštruktúru a zaručiť bezpečnú a spoľahlivú dopravu pre všetkých obyvateľov. Stavebné práce by mali byť ukončené do 15. novembra 2024.

https://standard.sk/527038/je-tomu-presne-rok-co-zomrel-benedikt-xvi-co-sa-stalo-s-jeho-odkazom-a-co-dnes-znamena-jeho-meno-v-rime

Vodičom sa síce znížil komfort pri jazde týmto dosť frekventovaným úsekom jedným aj druhým smerom, ale most nie je úplne uzavretý. Na obidvoch jednosmerných komunikáciách je uzavretá len časť vozovky a doprava je vedená v zostávajúcej časti s minimálnou šírkou tri metre. Počas rekonštrukcie je na mostných objektoch prerušený cyklistický chodník a uzavretý chodník na rekonštruovanej strane mostov.

Celková investícia predstavuje 767 683,55 eura s DPH. Rekonštrukciu realizuje žilinská firma Jalba, ktorá uspela vo výberovom konaní. Zaujímavosťou je, že nemá webovú stránku, kde by sme sa mohli dozvedieť viac o jej aktivitách a projektoch.


Ďalšie články