Pozor na silné mrazy a vietor, arktický vzduch nám poriadne vyštípe líca!

liptovska teplička Mráz a sneh príde aj do Liptovskej Tepličky. Foto: FB SHMÚ Daniela Pitoňáková

ŽILINA – Podľa predpovednej mapy Slovenského hydrometeorologického ústavu bude v Žilinskom kraji po mrazivej noci chladno aj počas pondelka 8. januára.

Denná teplota vzduchu bude pod bodom mrazu až do -5 stupňov Celzia a iba niekde vystúpi nad nulu. Pocitová teplota bude ešte nižšia, lebo má byť veterno. Ojedinele sa očakávajú snehové prehánky a tvorba snehových jazykov. Na horách nad pásmom lesa bude silná víchrica. Podobný mrazivý charakter počasia s nízkymi nočnými teplotami (na Orave miestami do -20 stupňov Celzia) má byť aj v utorok 9. januára, ale s tým, že sa má obloha vyjasniť a cez deň bude viac slnka, ale stále veľmi chladno.

Ochladenie prichádza po tom, ako od severovýchodu zosilnel prílev studeného, pôvodom arktického vzduchu. SHMÚ vydal pre Žilinský kraj meteorologickú výstrahu 1. stupňa a dokonca na 9. január pre okres Tvrdošín výstrahu 2. stupňa z hľadiska veľmi nízkych teplôt a silného vetra, čo predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

Čo sa týka lavínového nebezpečenstva (laviny.sk) na horách v Žilinskom kraji, platí na pondelok 8. januára vo všetkých pohoriach mierne lavínové nebezpečenstvo (2. stupeň ) v polohách nad pásmom lesa a to by sa nemalo zmeniť ani na druhý deň.


Ďalšie články