Bývalý národniar Slota to ešte nemá vyhrané. Postaví sa opäť pred sudcu

Zaèal sa proces v korupènej kauze s exšéfom SNS Jánom S., vinu odmieta Foto: TASR/Lukáš Mužla

ŽILINA/BRATISLAVA – Prípad bývalého primátora Žiliny a expredsedu Slovenskej národnej strany Jána Slotu je späť na Špecializovanom trestnom súde.

Ako vyplýva z rozpisu pojednávaní súdu, súd stanovil termín pojednávania na 7. marca. Hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková potvrdila, že vec bola na prvostupňový súd vrátená odvolacím Najvyšším súdom SR.

Bývalý politik dostal v júni 2023 v úplatkárskej kauze podmienečný trest. Samosudca ho totiž uznal za vinného z pokračovacieho zločinu zasahovania do nezávislosti súdu a uložil mu trest odňatia slobody vo výmere dva roky s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu v trvaní štyroch rokov. Voči verdiktu sa odvolali prokuratúra aj obhajoba.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry žiadal pre bývalého politika Jána Slotu pôvodne obžalovaného z účastníctva na zločine prijímania úplatku formou pomoci dva samostatné tresty za dva skutky v obžalobe. V obidvoch prípadoch navrhol samostatné nepodmienečné tresty v trvaní päť rokov so zaradením do ústavu pre výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia. Odôvodnil to časovým rozsahom skutkov a nemožnosťou uložiť súhrnný trest.

Slotu špeciálna prokuratúra obžalovala z účastníctva na zločine prijímania úplatku formou pomoci. Podľa obžaloby mal prijať v dvoch skutkoch úplatky pre bývalého sudcu Krajského súdu v Žiline Pavla Polku, raz vo výške päťtisíc eur a druhýkrát 10-tisíc eur, z ktorých si mal polovicu nechať. Obžalovaný odmietol na súde uzavretie dohody o vine a treste a uviedol, že je nevinný.

(sita)


Ďalšie články