Okresný úrad v Martine má nového prednostu. V meste chce veľkú zmenu

prednosta OkÚ Martin Novým prednostom Okresného úradu v Martine je Miroslav Kovalčík. Foto: LK

MARTIN – Už niekoľko dní je novým prednostom Okresného úradu v Martine 61-ročný Miroslav Kovalčík, ktorý má 30-ročné skúsenosti s prácou v štátnej správe.

Na tomto poste vystriedal dovtedajšieho prednostu Vladimíra Polakoviča. Ten bol nominantom hnutia OĽaNO, ktoré v roku 2020 vyhralo parlamentné voľby. Po minulých voľbách do NR SR a nástupe novej vládnej koalície (Smer-SSD, Hlas-SD a SNS) bolo iba otázkou času, kedy nastane zmena aj v Martine, čo sa aj stalo.

Miroslav Kovalčík kandidoval v minuloročných voľbách za stranu Smer-SSD, ale zo 110. miesta ho do parlamentu nezvolili. Napriek jeho politickým ambíciám (mimochodom, v minulosti bol aktívnym zväzákom), ide o odborníka. Šestnásť rokov vykonával štátnu správu v okrese Turčianske Teplice, kde do roku 2020 pôsobil ako prednosta tamojšieho okresného úradu.

Veľmi dobre však pozná aj mesto Martin a okres Martin. V rokoch 1991 až 1994 bol poslancom Mestského zastupiteľstva v Martine a desať rokov pracoval na Okresnom úrade v Martine. Okrem toho bol štyri roky zamestnaný na Krajskom úrade v Žiline.

Nový prednosta OÚ v Martine by rád vo funkcii zúročil svoje skúsenosti z rovnakej pozície na OÚ v Turčianskych Tepliciach, kde v roku 2013 obnovil činnosť predtým desať rokov zrušeného okresného úradu a postaral sa aj o otvorenie klientskeho centra.

Chce, aby aj v Martine všetky zložky okresného úradu sídlili na jednom mieste, čo je jeho najväčšou prioritou, lebo štátna správa má byť bližšie k občanovi. No zároveň si uvedomuje, že tento cieľ sa nedá uskutočniť hneď, lebo objekt bude potrebné najskôr vybudovať a potom zariadiť. Na to bude potrebovať nielen dobrú kondíciu, čo ako bývalý futbalista má, ale aj podporu vlády.


Ďalšie články